Escape: prachtige natuurwandelingen op de grens van Zeeuws-Vlaanderen

Via de website van de Vlaamse grensgemeente Waasland trof ik een paar prachtige natuurwandelingen op de grens met Zeeuws-Vlaanderen. De ene is bij het grensdorp Koewacht, de andere is oostelijk bij de Schelde, bij de polders die nu weer teruggegeven worden aan de natuur.

Het Pereboomsgat en de Grote Kreek zijn restanten van overstromingen in vroegere tijden. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werden ze door de Spanjaarden gebruikt als transportaders naar hun forten. Vandaag vormen de kreken oases van rust waar het vooral prettig wandelen.

Op de grens van Nederland en België is een van Europa’s grootste getijdengebieden in de maak. In het groene hart van het Grenspark Groot Saeftinghe krijgt de Schelde opnieuw vrij spel. Slikken en schorren geven het landschap vorm, met de kerk van Prosperdorp en de radartoren van Ouden Doel als bakens.

Geef een reactie