59. Krosewicker Grenzwald

[8 september 2020] Ietsje zuidelijk van de brug over de Berkel zoek ik aan de Duitse zijde de grens weer op. Links en rechts liggen boerenvelden tussen kleine bosgebiedjes: een mooie beboste zoom ligt hier. Dit is het Krosewicker Grenzwald. Een prachtig en doodstil gebied. Ik had er niet op gerekend, dat ik hier zo doorheen kon fietsen, kilometers lang fietsend op de grens. Het pad weg is nog net goed fietsbaar, hoewel het niet echt geprepareerd is als fietspad.

Het grenspad in het Krosewicker Grenzwald
Het grenspad in het Krosewicker Grenzwald

Het ligt grotendeels in de Duitse gemeente Vreden aan de grens met Nederland. Een klein gedeelte van het natuurgebied ligt aan de Nederlandse zijde van de grens in de gemeente Berkelland. Je komt in dit gebied veel grenspalen tegen.
Dit zijn de fijnste plekjes van de grensfietsroute: prima fietsbare paden die je niét terugvindt op de fietsroutekaartjes. Daardoor kom je hier dus ook zo goed als niemand tegen!

Het natuurgebied, zuidelijk van Rekken, is voorgedragen door de deelstaat Noordrijn-Westfalen voor de Habitatrichtlijn, als onderdeel van de Natura 2000. Opmerkelijk in het gebied zijn namelijk de voedselarme, stilstaande waters, die in Duitsland zeldzaam en bedreigd zijn.

Boom en grenspaal in het Krosewicker Grenzwald
Boom en grenspaal in het Krosewicker Grenzwald

Gebruikte informatie
* Krosewicher Grenzwald op Wikipedia