39. Het Huis te Brecklenkamp

Huis te Brecklenkamp is een kleine burcht (havezate) in de buurtschap Breklenkamp, gelegen op slechts enkele honderden meters van de landsgrens. Het ligt aan de Jonkershoesweg, een paar kilometer noordoostelijk van Lattrop. Reeds in de 16e eeuw stond hier voor het eerst een versterkt  huis.

[17 augustus 2020] Een kilometer van de grensovergang achter Breklenkamp kom ik bij een plek, die ik op m’n lijstje had gezet: het ‘Huis te Breklenkamp’. Ik was hier ook in 1981, 19 jaar oud, op bezoek in de jeugdherberg die hier toentertijd huisde. Het was de bedoeling dat ik hier met m’n vriendin gedurende de zomer zou gaan werken. Helaas ging het niet door: het vriendinnetje was nog geen 18 en was te jong om in de herberg te werken.

Huis te Brecklenkamp
Huis te Brecklenkamp

Het huidige huis is in 1633 gebouwd door de familie Bentinck. Gerard Adolph Bentinck werd na de inval van de bisschop van Münster in 1672 tot stadhouder van Overijssel benoemd.
In de 19e eeuw was de burgemeester van Lage eigenaar van het huis. Zijn dochter Heloise woonde jarenlang alleen op het huis, zij was bepaald ongelukkig en eenzaam: haar man overleed jong en haar zoon verdronk. Ze staat tegenwoordig bekend als de geest van de Breckelenkamp.

In de jaren 1941-1946 is de burcht geheel gerestaureerd door Arnold van Heek, uit de familie van de Twentse textielbaronnen. Hij en zijn vrouw stelden het ter beschikking aan de Nederlandse Jeugdherberg Centrale. Vele jaren fungeerde het huis als jeugdherberg met de naam Jonkershoes. Toen die noodgedwongen werd gesloten werd de havezate eigendom van de familie Wanrooij, die van 1991 tot 1996 het vervallen gebouw restaureerde en de tuinen en het park zo veel mogelijk in de 19e eeuwse toestand terugbracht. Het huis wordt nu particulier bewoond en is niet vrij toegankelijk.

Er is echter wel een mooie en heel informatieve website van het Huis te Brecklenkamp. Je kunt op deze website werkelijk de hele geschiedenis van deze kleine, geheel omgrachte, burcht nalezen. Bovendien vinden er regelmatig kleine klassieke concerten plaats in Huis te Brecklenkamp, die openbaar toegankelijk zijn. Kijk voor de agenda op de website.

Gebruikte informatie
* Website van Huis te Breklenkamp:
* Havezathe Brecklenkamp, Wikipedia