54. Ter Huurne Holland Market

Ter Huurne Hollandmarkt draait bijna volledig op Duitse klanten. De regels die in Duitsland gelden voor koffie (belast met 2 euro per kilo) en blikjes drinken (statiegeld), kent Nederland niet. Paracetamol en ibuprofen mag hier in winkels gekocht worden, over de grens moeten mensen ervoor naar de apotheek. Denk hierbij ook maar weer even aan de ‘Die Grenze’-winkelketen.

Vakwerkschuur bij Buurse
Vakwerkschuur bij Buurse

[19 augustus 2020] Ik kom uit bij de Alsteedseweg, dit is de weg naar de Buurser grensovergang. Kort voor de grens staat nog een prachtige oude boerderij, Erve Harmölle, met een grote schapenschuur met vakwerkmuren uit de 18e eeuw.
Bij de Buurser grensovergang krijg je echter ineens iets geheel anders voor de kiezen: het commercieel complex van de Ter Huurne Holland Market. Een supermarkt, een restaurant en een tankstation met een grote speeltuin erbij. Het is een Nederlandse bedoening, maar het is/lijkt helemaal op de Duitse markt gericht. Ik heb de hele dag nog geen koffie gehad. En ik lust ook wel wat. Maar dit is nou niet echt een sfeervol en gezellig plekje. Toch geef ik me er maar aan over. Koffie met appelgebak. En daarna gauw weer wegwezen. De grens krijgt een specifieke markering mee, op deze plaats: de grote slagboom, wit-rood gestreept, staat nog in de lucht te priemen.

Zo wordt geadverteerd voor Ter Huurne: ‘Bij Ter Huurne Hollandmarkt vermaakt het hele gezin zich gerust een hele dag. Winkelen, spelen en lekker eten, aan alle vermaak is gedacht. Het is bovendien gratis te bezoeken! Het recreatiepark is te vinden op de grens met Duitsland. Voor de grotere kinderen en de kleintjes is er wat te doen. Bij de kinderen is de grote speeltuin favoriet. Ze wagen zich in de kabelbaan en suizen over het hele terrein. De oudere kinderen staan met beide benen op de grond en slaan een balletje op de midgetgolfbaan. De volwassenen komen natuurlijk voor de echte markt.

Ter Huurne Holland Market
Ter Huurne Holland Market


In de Holland Market zijn allerlei Duitse en Nederlandse producten te koop, met prijzen die we kennen van grote Duitse supermarkten. Wie slim is haalt hier alle voordelige grootverpakkingen van verschillende levensmiddelen of persoonlijke verzorging. Om de dag af te sluiten lopen bezoekers het restaurant nog even binnen voor een hapje en een drankje. In de zomermaanden is het terras met uitzicht op de speeltuin open.’

‘Wij leven van wetgeving. We zijn ook niet echt een supermarkt’, zegt de bedrijfsleider van Ter Huurne. ‘Het is handel. Servies, hondendekens, tuinartikelen. We kunnen alles gebruiken, als het prijsje maar goed is. Het gaat om marges, massa is kassa. Een Duitser die 60 kilometer rijdt, komt niet voor twee blikjes en een pak koffie; die slaat fors in. Van een rekening tussen de 200 en 300 euro kijkt geen kassameisje raar op’.

Gebruikte informatie
* Buurse, grensovergang (1), Opdegrens.eu
* Buurse, grensovergang (2), Opdegrens.eu
* Buurse, grensovergang (3), Opdegrens.eu
* Buurse (4), Opdegrens.eu
* Ter Huurne Holland Market