13 – Noord-Brabant – Oost

Startpunt: De Tussenstraat, noordelijk van Neerpelt
Lengte route: 74,0 kilometer

Bij Lommel passeer je de drukke grensovergang tussen Eindhoven en Hasselt/Genk, waarna je direct weer de natuur in gaat en, terug in Nederland, via Luyksgestel bij het bosgebieden in het natuurpark Brabantse Kempen uitkomt.
Een doorsteek door de Vlaamse bossen bij Postel brengt je in de Brabantse Kempen ten zuiden van Reusel, waar je ineens allemaal megastallen in het land ziet: enorme stallen en grote silo’s. Gelukkig fiets je ietsje verder weer in prachtig natuurgebied bij Hooge Mierde, door het landgoed De Utrecht en door kleinschalig buitengebied richting het Belgische Poppel.
Daarna door het landgoed bij Roovert en Poppel naar het bosgebied bij Nieuwkerk: prachtige fietskilometers.
Tot slot weer zuidelijk door boerenland richting de verstrengelde dorpen Baarle-Nassau (Nederland)  en Baarle-Hertog (België), waar elke grensfascinatie verder gestimuleerd wordt.

De grensfascinatie krijgt een klein boost bij het gebied bij de grensovergang bij de Turnhoutseweg ten westen van Reusel, waar ‘grensverpaupering’ gestalte heeft gekregen. Verder bestaat deze etappe voor het leeuwendeel uit aantrekkelijk natuur- en landbouwland, afgezien dan van die megastallen.

Op pad

Bij de viskwekerij op de Tussenstraat (noordelijk van Neerpelt) rijd je naar het natuurgebied Hageven (België) / De Plateaux (Nederland). Waar het onverharde bospad begint, tref je een beeld van de gekruisigde christus, die ‘de verkeerde kant opkijkt’.

In het park ga je de grens over en kom je uit bij de N69. Dat is de doorgaande weg tussen Valkenswaard en Lommel. Maar eigenlijk ook die tussen Eindhoven en Hasselt. Je passeert de grens langs deze verkeersweg. Dit is vroeger een belangrijke grensovergang geweest; er zijn veel grensgerelateerde gebouwen. (Grensovergangen Lommel en Achel)

Je rijd verder op de N715, de Luikersteenweg en daarna een landelijke buitenwijk van Lommel in. Buiten het dorp, waar weer het natuurgebied begint, ga je door het bos heen. Soms heb je zicht op landbouwgebieden met echte megastallen. (Grensoverschrijdende natuurgebieden – De Groote Heide)
Een mooie groene grensovergang volgt, waarna je een paar kilometer verderop in Luyksgestel uitkomt. Via Boscheind vervolgt de route westelijk. Je treft hier veel typerende Brabantse langgevelboerderijen langs de weg. (Luyksgestel)

Dan volgt wederom een mooi stuk fietsen door natuurgebieden en kom je nog een keer langs een Dodendraadherdenkingsplek. Deze is extra interessant, want memoreert in het wachtershuisje ook aan de smokkelpraktijken van eertijds. Bij grensovergang Witrijt, tref je een bosrestaurant met een groot terras.

Het stuk dat je nu door België doorsteekt, rijd je helemaal door het bos. Je passeert de snelweg tussen Eindhoven en Antwerpen en komt het bos weer uit bij een grensrestaurant, de Postelsche Hofstee. (Bijzondere restaurants op de grens)

Je rijdt Nederlands boerenland in en ziet om je heen veel megaboerderijen. Prachtige natuur vlak in de buurt, maar hier is het echt ‘boerenindustrie’. (Megastallen in het Brabantse land)

Bij de Turnhoutseweg, tussen Reusel en Turnhout, kom je weer uit bij een bijzondere grensovergang. Eentje die nog duidt op het grensverleden. Het oude totaal uitgeleefde grensgebouw staat tussen beide weghelften in en daar staat zelfs een hotel bij. Ook verderop tref je nog oude douanekantoren. (Grensovergang Turnhoutseweg)

Vlakbij de grens rijd je naar het natuurgebied Beleven. Het gaat om ’t ven, dus je beleeft het in het Bele-ven; een mooi natuurontwikkelingsproject met kleine meertjes. Je rijdt hier een heel stuk over een fietspad op de grens, met aan Belgische zijde een dichter bebost natuurgebied, de Hoge Vijvers geheten. (Bele-ven)

Via het dorp Hooge Mierde vervolgt de route door het Landgoed De Utrecht, eigendom van één van de grootste grootgrondbezitters van Nederland: een verzekeringsmaatschappij. (Landgoed De Utrecht)

Vlaams boerenland is je deel bij de navolgende kilometers, richting het grote dorp Poppel. (Foto: de kerk in Poppel)
Noordoostelijk van Poppel kom je bij de grens weer in het bos bij het buurschap Roovert. Bij de grens staat een wit kapelletje, dat een verhaal in petto heeft. (De kapel bij Roovert)

Vanaf Roovert in een sfeervol bosgebied rijd je de Gorp op. In Gorp kun je nog even kijken naar de oude boerderij Leenhof en er is ook nog een klein kasteeltje. Op de Leenhof-boerderij is de middeleeuwse geleerde Goropius Becanus geboren. Het buurtje Gorp heeft zodoende nog aan de wieg gestaan van het nog net niet helemaal vergeten werkwoord ‘goropiseren’, zie het verhaal hierover. (Goropiseren)      

Via het Gorps Baantje en het Nieuwkerksbaantje kom je aan de noordgrensrand het Belgisch ‘schiereiland’ dat diep het Brabantse land insteekt. Je passeert een grensriviertje genaamd Nieuwe Ley en komt uit bij het klooster Nieuwkerk met een boskerkje erbij. (Nieuwkerk)

Routebeschrijving

Kort na de start passeer je de drukke grensovergang tussen Eindhoven en Hasselt/Genk, waarna je direct weer de natuur in gaat en, terug in Nederland, via Luyksgestel bij het bosgebieden in het natuurpark Brabantse Kempen uitkomt. Een doorsteek door de Vlaamse bossen bij Postel brengt je in de Brabantse Kempen ten zuiden van Reusel, waar je ineens allemaal megastallen in het land ziet: enorme stallen en grote silo’s. Gelukkig fiets je ietsje verder weer in prachtig natuurgebied bij Hooge Mierde, door het landgoed De Utrecht en door kleinschalig buitengebied richting het Belgische Poppel. Daarna door het landgoed bij Roovert en Poppel naar het bosgebied bij Nieuwkerk: prachtige fietskilometers. Tot slot weer zuidelijk door boerenland richting de verstrengelde dorpen Baarle-Nassau (Nederland)  en Baarle-Hertog (België), waar elke grensfascinatie verder gestimuleerd wordt.

Er is geen nood om voor deze route een B-route, voor de fietser die wat moeilijker begaanbaar terrein aankan, te beschrijven.

De A-route
Je start bij 222, bij de boerderij met de grote visvijver (Tussenstraat) en vervolgt richting 225. Je rijdt zo het natuurgebied Hageven (België) / De Plateaux (Nederland) in. Waar het onverharde bospad begint, tref je een beeld van de gekruisigde christus, die ‘de verkeerde kant opkijkt’. Volg dit bospad noordelijk, dus niet verder richting 225. Dit is een onverhard bospad, dat verderop in het natuurpark de grens weer overgaat. Daar kom je uiteindelijk uit bij een parkeerplaats, waar je linksaf gaat en al heel snel bij de N69 uitkomt. (Lijkt dit bospad je wat te zwaar, vervolg dan direct bij de ‘verkeerde lieveheer’ richting 225.)
Dat is de doorgaande weg tussen Valkenswaard en Lommel. Maar eigenlijk ook die tussen Eindhoven en Hasselt. Ga hier linksaf weer naar het zuiden, passeer de grens. Dit is vroeger een belangrijke grensovergang geweest; je treft veel grensgerelateerde gebouwen.

Hier pak je wel de knooppuntroute naar 225, 226 en 25, waar je een mooie groene kleine grensovergang treft en naar 24 vervolgt, in Luyksgestel uitkomt.
Vanuit het centrum van Luyksgestel gaat de route naar 24 over een fietspad door het veld. De grensroute gaat echter via de Dorpsstraat en het Boscheind naar 24.
Rijd verder naar 23, 22 (Dodendraad-herdenkingspunt) en 18, waar je bij een bosrestaurant óp de grens uitkomt.
Neem een stukje door het bos in België, naar 17, en dan wederom de grens over, naar 92, waar je in Brabants megastallen-landbouwgebied komt.

Rijd bij 92 rechtdoor op de Postelsedijk en ga dan linksaf Schepersweijer op en daarna rechtsaf op de Laarakkerdijk. Aan het einde, bij de Turnhoutseweg, kom je uit op knooppunt 79.
Rijd hier linksaf naar de grens en bekijk de grensovergang, die hier nog erg duidt op het verleden. Het oude totaal uitgeleefde grensgebouw staat tussen beide weghelften in en daar staat zelfs een hotel bij. Ook verderop tref je nog oude douanekantoren.

Vervolg de route echter niet westelijk maar neem, terugrijdend vanaf de douanegebouwen bij de grens, aan de Nederlandse kant de eerste afslag naar links, naar het noorden, Beleven geheten, richting 60 en daarna 56 en 77 in het dorp Hooge Mierde.
Vanaf 77 rijd je naar 96 en dan door Landgoed De Utrecht naar 95.

Richting 45 en 40 rijd je het bos weer uit en België in, naar het dorp Poppel. Je kunt even rechtdoor om het dorp te bezoeken, maar de knooppuntroute vervolgt vanaf 40 noordelijk naar 8 bij de grensovergang Roovert. Bij de grens staat een wit kapelletje.

Neem 200 meter voorbij de grens de afslag naar links en rijd noordelijk de Gorp op naar 50. In Gorp kun je nog even kijken naar de oude boerderij Leenhof en er is ook nog een klein kasteeltje. Maar vervolg richting het klooster van Nieuwkerk, naar 77.
Daarvandaan rijd je naar 75 en 51, de grens over naar 85, 78, 97 en 92 in het hart van Baarle-Nassau.

Voor deze 13e etappe geldt hetzelfde als de voorgaande etappe: het is een landelijke route, met stukken door natuurgebieden en stukken door oude landbouwgebieden. Reusel, Hilvarenbeek en Goirle zijn niet ver van de route, maar áán de route kom je niet door het centrum van dorpen van enige importantie, afgezien van Luyksgestel (bakker) Hooge Mierde (zonder winkels) en Poppel, waar wel supermarkten zijn.

Extra onderweg
* Op de grensovergang op de grote weg, N69, kun je een kopje koffie drinken.
* Luyksgestel is een gemoedelijk dorpje, maar niet per se een halteplaats waardig.
* Het boscafé bij Witrijt, Herberg In Het Wilde Zwijn, heeft een groot buitenterras: een mooie lunchplek!
* Het ‘grenshoogtepunt’ van deze etappe is de grensovergang bij de Turnhoutseweg. Niet omdat je er veel beleven kunt, maar gewoon voor de grensfascinatie. Rijd je daarna het Beleven op, dan tref je direct een uitspanning.
* In Poppel en aan het einde in Baarle-Nassau kun je prima boodschappen doen.