6 – Rijnstroomland (Gelderland)

Startpunt: de grensovergang in het centrum van Dinxperlo, bij de slagboom

Vanuit Dinxperlo langs de grensrivier, Aa-strang, en daarna, net ten noorden van Anholt langs de Krummer Bach fiets je richting Gendringen. Van daaruit een flinke ‘omweg’ om de Nederlandse inham in Duitsland, met aan het uiteinde het dorp Megchelen, te ‘ronden’. Weggestopt, sfeervol buitengebied.
Via de Duitse Rijnstad Emmerich terug naar ’s Heerenberg, het Montferland in, en dan de Duitse Elterberg op. Om Elten heen, door het oude riviergebied: de Ossenwaard en langs de Rijnstrangen.
En dan is daar de Rijn, op het punt waar deze Nederland in stroomt.
Langs de Rijn westwaarts tot je met het fietspontje kunt oversteken naar Millingen aan de Rijn.
Voor de meeste ‘uitjes’ bij deze etappe hoef je de route niet te verlaten: je fietst over de Rijnpromenade van Emmerich en langs Kasteel Berg in ’s-Heerenberg. En je fietst ook nog de Elterberg op en kunt een lekkere pannenkoek eten in het pannenkoekenrestaurant op de top.
Wel is het eventueel de moeite waard om het oude Duitse stadje Anholt te bezoeken, vooral om het grote ‘Wasserschoss’ te bekijken.

Deze 6e etappe bevat geen trajecten die te lastig zijn voor gewone fietsen. De B-route is ook bij deze etappe helemaal dezelfde als de A-route.

Op pad

Bij Brüggenhütte, aan het westelijk einde van Dinxperlo zie je nog de oude slagboom, als herinnering aan vroeger tijden, en vlak voor de grens een kleine heuvel met een kunstwerk dat het fenomeen grens verbeeldt. Dan gaat de tocht verder langs de grensrivier, de Aa-strang en verder over een mooi pad langs de Krummerbach, een grensbeek.
Je kunt hier ook even doorrijden naar het oude Duitse stadje Anholt, waar een enorm kasteel, een ‘Wasserschloss”, staat. Ook kom je dan langs een monumentale eik van eeuwen oud. (Anholt)

Zuidelijk van Gendringen fiets je over de Oude IJssel en rij je zuidelijk het ‘schiereiland’ van Megchelen in, waar je door het  park rondom het kasteel Landfort en een oud Kommiezenpad over de grens, via een Duits boerenstreekje op het zuidelijkste punt van het schiereiland Nederland weer binnenkomt bij een kleine groene grensovergang. (Megchelen)

Vanaf het dorpje Megchelen rijd je door uitgestrekt weidegebied naar Netterden. Vlak ten zuiden van Netterden gaat de weg de grens weer over bij een sluisje over het Netterdensch Kanaal. (Netterden)
Het volgende doel schetst een heel ander beeld: de Duitse Rijnstad Emmerich. In het centrum sta je zomaar op de Rijnboulevard. Oude schilderijen laten nog zien, wat voor prachtige middeleeuwse stad dit ooit geweest moet zijn. Helaas is de stad platgebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog. (Emmerich)

Via de ’s-Heerenberger Strasse kom je het oude stadje ’s-Heerenberg in. De grensrivier aan de rand van de bebouwde kom heet Die Wild en is eigenlijk een oude loop van de Rijn. ’s-Heerenberg is verrassend. Naast het middeleeuwse Kasteel Bergh tref je nóg een kasteeltje en in het oude centrum staat een prachtig stadhuis met een galg ervoor. (’s Heerenberg)

Langs de kasteelgracht ga je het oude verstingstadje weer uit en kom je aan in een parkbos met de naam De Plantage. Pal noordelijk van De Plantage begint het mooie fietspadgedeelte van het Nachtegaallaantje, dat je verderop weer meeneemt het bos in. (Nachtegaalslaantje)

Je rijdt nu op het zuidelijk deel van de stuwwal van Montferland. Het Nachtegaalslaantje vervolgt op de Eltenseweg door Stokkum heen en in het bos ga je over de grens en de snelweg (A12). In het Duitse ‘schiereiland’ Elten rijd je nu de Elter Berg op tot op de top op 82 meter hoogte. Je hebt hier prachtig uitzicht op het Rijndal. (Elten) (Butternacht)

Vanaf Hoch Elten rijd je over de Lindenallee naar beneden, naar het centrum van Elten en gaat de route verder richting het Nederlandse Beek. Je passeert de grens én de snelweg tweemaal en komt uiteindelijk uit bij de Feldhauserweg. Deze komt vlak onder het uitgebreide voorzieningengebied langs de snelweggrensovergang uit. De boerenbuurtschap heet Feldhausen, voorbij de grens Veldhuizen en deze streek heet De Liemers.
De Kwartiersedijk is een mooie oude dijk, die enigszins kronkelend westwaarts langs de grens loopt en uiteindelijk bij Café De Dijk uitkomt bij de weg tussen Babberich en Elten. Honderd meter verderop is de oude grensovergang. (Veldhuizen – Kwartiersedijk)

De route gaat via Babberich zuidwaarts richting Herwen en een paar kilometer verder passeer je de Oude Rijn, de vroegere loop van de Rijn, nu een wijds en nat natuurgebied. Bij Herwen rijd je de Ossenwaard in. (Ossenwaard)

Je vervolgt hier op een mooi fietspad/boerenweg langs de Rijnstrangen. Uiteindelijk kom je uit bij de brug in de weg tussen Lobith en Elten. Zuidelijk van Elten volg je dichtbij de grens en sla je af richting Spijk. Over de Spijkerweg, op de grens, rijd je door tot aan de Rijn. Bij de Rijndijk tref je het grensmonument ‘Und so weiter’. (Waar de Rijn Nederland binnenkomt..)

Hiervandaan fiets je op de Spijksedijk naar het westen, langs Spijk, via de Rijnpromenade van Tolkamer en dan tussen De Bijland en de Rijn door, je vervolgt de fietsroute naar Millingen aan de Rijn, richting het fietspontje. Kort voor het fietspontje zie je nog een bord dat verwijst naar de dikste wilgen van Nederland. (De dikste wilgen van Nederland)

Neem de pont naar Millingen. In Millingen kun je nog even kijken bij de grensovergangen, zowel bij de fietsroute langs de dijk, alsook die in het dorp. (Millingen aan de Rijn)
Dit is het eindpunt van de 6e etappe.

Routebeschrijving

In deze etappe vormen water en heuvels de rode draad na een eerste stuk door het vlakke land bij Anholt en Megchelen. De Rijn stroomt tussen de stuwwallen van Elten en Berg & Dal (Nijmegen) door. De grens maakt hele rare kronkels in dit gebied, waardoor de afstand tussen start en finish van deze etappe, 83 km, hemelsbreed nog geen 30 km bedraagt.

Je bent tijdens het eerste deel van deze etappe veel vaker in (de buurt van) bebouwde omgevingen, dan in de voorgaande etappes, hoewel de kleine dorpjes (Megchelen, Netterden) waar je doorheen komt maar weinig voorzieningen hebben. In Ulft of Gendringen tref je echter meer, al ligt dit even van de route af. En natuurlijk bij de start in Dinxperlo. Daarna kom je in door Emmerich, ’s Heerenberg, Elten en Tolkamer, waar je veel terrassen, horeca en winkels aantreft.

Deze 6e etappe bevat geen trajecten die te lastig zijn voor gewone fietsen. De B-route is ook bij deze etappe helemaal dezelfde als de A-route.

De A-route
De route start bij knooppunt 71, in het centrum óp de grens in Dinxperlo. Rijd westelijk de Anholtseweg, de grensstraat, uit en je komt bij knooppunt 41. Rijd langs de grensrivier, de Aa-strang, naar 66 en vervolg naar 65 (waarvandaan je even een ommetje kunt maken naar het oude Duitse vestingstadje Anholt) en 45.
Bij de grensovergang bij 45 ga je terug in Nederland direct linksaf en blijf je op de grens rijden. Het pad draait met de grens mee en je komt verderop op de Beekweg die uitkomt op de Engberseweg, waar je linksaf gaat.
Direct over de brug over de Oude IJssel kom je bij knooppunt 63 en ga je linksaf verder, langs de westelijke oever van de Oude IJssel. Dit is de route richting knooppunt 69.
Aangekomen bij het kasteel Landsfort rijd je een rondje door het park om het kasteel heen, maar neem je niet achter het kasteel de grensovergang om de route naar 69 te vervolgen, doch maak je het rondje af om op de Hogestraat de route naar het zuiden, richting Megchelen, te vervolgen.
Neem vlak voor Megchelen de afslag Heisestraat linksaf en ietsje verder weer links, Krupop, naar een kleine grensovergang.
Bij een t-splitsing ga je rechtsaf, de Sternenbuschstrasse op. Houd rechts aan en je komt uiteindelijk op de Windmühlenweg naar het westen. Je komt uit bij een groene grensovergang in het uiterste zuiden van het Nederlandse ‘schiereiland’ van Megchelen, dat een heel stuk Duitsland in steekt, en gaat hier noordelijk de grens weer over. Even verderop kom je in Megchelen uit.
Pak in Megchelen de knooppuntroute richting 68 en daarna 84, Netterden, weer op.

Vanaf 84 rijd je Duitsland weer in naar Emmerich aan de Rijn, knooppunt 1, aan de Rijn. Via de Geistmarkt in het centrum en daarna en stukje Steintor ga je vervolgens rechtsaf de ’s-Heerenberger Strasse op. Deze rijd je helemaal door. Je gaat ook nog over de snelweg heen.
Als je de grens over gaat ben je direct in het oude stadje ’s Heerenberg. De weg heet nu Emmerikseweg, houdt links aan, de Markstraat en ga bij het stadhuisje linksaf richting Kasteel Bergh.
De route vervolgt links, zuidelijk om het kasteel heen. Aan de achterkant verlaat je ’s-Heerenberg en ga je in het park De Plantage rechtsaf. Je komt uit bij het Nachtegaalslaantje. Neem dit laantje linksaf, westelijk.

In Stokkum kom je uit op knooppunt 80 en rijd je verder naar 85 en dan de grens over bij de brug over de snelweg. Je komt uit bij knooppunt 10 en gaat daar linksaf. Bij het kruispunt Hoynckallee ga je rechtsaf en rijd je naar de top van de berg Hoch-Elten. Daarna weer naar beneden aan de andere kant, naar 25 in het centrum van Elten.

Rijd vanaf Elten over de Beeker Strasse richting Beek, wederom over de snelweg heen. Voorbij de grens ga je linksaf de Melkweg op. Aan het einde weer linksaf, Zum Waldkreuz, en weer de snelweg over. Neem de eerste afslag naar rechts door een stukje bos om 300 meter verderop uit te komen bij de Feldhauserweg. Deze voert naar het noorden naar het uiterste puntje van het Elten-schiereiland, dat hier een stuk Nederland in steekt. Aan je rechterhand het uitgebreide voorzieningengebied van de snelweggrensovergang A12.

Bij knooppunt 34 ga je linksaf en daarna direct de Kwartiersedijk op. Aan het einde kom je uit op de Emmerichseweg en vervolg je naar Babberich, knooppunt 35 en daarna zuidelijk naar 28, vanaf waar je naar 32 fietst door de Ossenwaard.
Rijd vanaf 32 eerst richting Elten maar neem daarna rechtsaf de afslag Tichelkamp. Je komt uit bij knooppunt 7 en rijd Nederland weer in naar knooppunt 2 op de plek waar de Rijn Nederland binnenstroomt.
Hiervandaan volg je de knooppunten 6 en 30 langs Lobith en Tolkamer. Daarna 96 en bij 81 het pontje naar Millingen aan de Rijn, waar deze etappe eindigt na 83 kilometer fietsen.
>> Check wel even of en hoe vaak deze afvaart. Direct aan de overkant bij Millingen is een gezellig terrasrestaurant op de Rijndijk. 

Extra onderweg

  • Je kunt bij knooppunt 45 een ommetje maken naar Anholt, een paar kilometer verder. Je treft hier een heel groot waterslot en fietst ook nog langs een hele grote, eeuwenoude eik. Je kunt dit overigens ook doen vanaf de route oostelijk van Megchelen, dan ben je er bijna net zo dichtbij.
  • Je komt langs de route veel aandachtspunten tegen. Zoals de dikste wilgen van Nederland, het pannenkoekenhuis en de uitzichtpunten op de Elterberg, het middeleeuwse kasteel Bergh in ’s-Heerenberg en de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in de Rijnstad Emmerich.