
Startpunt: centrum Arcen
Vanaf Arcen zoek je oostelijk de grens weer op en rijd je een flink aantal kilometers door boerenland naar het zuiden. Het land is sympathiek, maar ‘onbijzonder’: geen grootse ervaringen, wel fijn fietsgrensland.
Ietsje noordelijk van Venlo kom je bij het Zwart Water in natuurgebied uit, houd je oostelijk aan en kom je, om Venlo heen uit bij een uitgestrekt natuurgebied, dat zich naar het oosten toe in Duitsland voortzet, de Groote Heide. Na enige grensovergangen ten zuiden bij Venlo, bij Kaldenkirchen, ga je een uitgestrekt grensnatuurgebied in en fiets je eindeloos door het grensbos: Holtmühle, Heidemoore, Brachter Wald, Lüsekamp. En dan volgt het Nationaal Park De Meinweg met én geweldig natuur én een paar heel bijzondere verhalen.
Ten zuiden van De Meinweg rijd je langs de Rothenbach door tot Vlodrop.
Deze etappe, bijna 80 kilometer lang, gaat bijna helemaal door mooie natuurgebieden. Voor een ‘uitje’ in de buurt van deze etappe is het aantrekkelijk om het centrum van Venlo te bezoeken. Als je vanaf het noorden komend oostelijk De Meinweg in fietst, bevindt zich een kilometer zuidelijk, bij Herkenbosch, het bezoekerscentrum voor het Nationaal Park.
Op pad
Vanaf Arcen rijd terug naar Lingsfort en vervolg je dichtbij de grens de route zuidelijk. Op de Hanikerweg kom je bij het boerenbedrijf van de familie Nouwen op de grens uit. Deze boerderij ligt half in Nederland, half in Duitsland. Verder door het landbouw gebied zuidelijk kom je uit bij de grensovergang Velden-Straelen met cafés aan beide zijden van de grens. Hier tref je veel informatie over een Smokkelaarsroute aan. (Grensovergang Straelen)
Verder naar het zuiden over landweggetjes en bospaden, langs een klein meertje, het Zwart Water, richting de grensovergang Weselseweg, de doorgaande weg tussen Venlo en Straelen. Over het Zoutpad door een achtergebied van Venlo. Pal bij deze grens is een smal fietspad, dat naar het zuidwesten de bosrand volgt. Je rijdt hier weer óp de grens. Leitgraben is de naam van het grensbeekje. Zo kom je uit bij een viaductje onder de snelweg door.
Hiervandaan kun je via de Arenborgweg, langs het Landgoed Arenborg en later langs de Weselseweg naar het centrum van Venlo. (Venlo) De grensroute vervolgt echter dichtbij de grens, naar het natuurgebied de Groote Heide. Bij de grensovergang Herungerberg vond in 1939 bij Café Backus een incident plaats, waarbij een officier gewond raakte. Hitler heeft dit als excuus gebruikt om Nederland binnen te vallen.
Volg in de Groote Heide het fietspad zo dicht mogelijk langs de grens. Aan je linkerhad het Duitse deel van het natuurgebied. Rechts heidevelden, verderop helemaal open, want daar bevond zich tijdens de Tweede Wereldoorlog het grote Fliegenhorst-oorlogsvliegveld. Hier waren de startbanen. Ietsje verderop kom je langs een herdenkingsmonument. (Fliegerhorst)
Vanaf daar gaat de weg, geasfalteerd, kaarsrecht naar het zuiden; je rijdt meerdere kilometers verder, door het natuurgebied, pal op de grens. Aan het einde kom je uit bij de grensovergangen bij het Duitse Kaldenkirchen: vergeten grensgebieden. Voormalige douanegebouwen. Aan de noordelijke kant tref je er een uitdragerij, aan de zuidelijke kant, richting Tegelen, is de bestemming nog onduidelijker. (Kaldenkirchen)
Bij deze laatste grensovergang begint de Kaldenkerkergrensweg. Je gaat het natuurgebied in om daar voorlopig niet meer uit te komen: eindeloos fietsen door het stille en prachtigmooie Grenzwald, op een oude stuwwal! Het is soms even puzzelen. Houd zoveel mogelijk westelijk aan, dan kom je er redelijk gemakkelijk doorheen. Uiteindelijk kom je uit bij de grensovergang Reuver, bij een café op de grens met de naam ‘Café De Grens’. (Grenzwald)
Maar het grensfietsen is nog lang niet voorbij. Langs de Prinsendijk fietsend blijf je bij de grens. Je fietst voorbij de grensovergang bij Swalmen, het riviertje de Swalm over, door de Swalmse bossen en het Duitse Elmpter Wald en verder, voorbij de Roermonder Strasse, waar je een viaductje overheen neemt, door het bos bij Lüsekamp. In het bos kom je soms nog wat herinneringen tegen aan de Maas-Rur-Stellung, een verdedigingslinie uit de Tweede Wererldoorlog. (Maas-Rur-Stellung)
Het is één en al natuurgebied hier, langs de grens fietsend. Het hoogtepunt moet nog komen: je komt nu aan bij het Nationaal Park de Meinweg. Fietspaden leiden je door het natuurgebied. Het is zaak zo dicht mogelijk bij de grens te blijven; de grens buigt af naar het oosten. Het park heeft een flinke hap genomen uit Duitsland. Regelmatig tref je grenspalen aan je zijde. (De Meinweg)
Aan het einde van een lang stuk, waarlangs bos, heide en alles wat er tussenin zit, kom je bij de ‘achterkant’ van De Meinweg en ga je rechtsaf naar het zuidoosten. Je treft daar een flink open stuk in het natuurgebied. Aan het einde vind je enige bebouwing, eigenlijk meer de achterkant van de Duitse bebouwing even verderop, over de grens. Je gaat hier echter niet de grens over, maar rijdt langs de zuidkant van dit ‘schiereiland’ dat Duitsland in hapt, weer naar het zuidwesten en dan een heel stuk kronkelend door het bos en je komt uiteindelijk uit bij het uitgestrekte terrein waar vroeger het St. Ludwig College stond. (St.Ludwig)
Dat was een enorm neogothisch complex. In de jaren 80 en 90 is het verlaten en betrokken door Maharashi, een Indiase goeroe en zijn gevolg. Daarna is het complex afgebroken en nu wordt er uitbundig nieuwbouw gepleegd door de de gemeenschap van de Maharahsi European Research University. Voorbij dit complex tref je eerst een paar hotel/restaurants en daarna tref je de witte huizen langs de weg. Dit is de buurt rondom het voormalige treinstation Vlodrop-Station. Hier reed bovenop de dijk die je langs de weg treft de zogenaamde IJzeren Rijn, een spoorverbinding tussen België en het Ruhrgebied. Op de dijk ligt het spoor er nog, maar er liggen dode bomen overheen. (IJzeren Rijn)
Vervolg hier op de doorgaande weg, door het bos, naar het westen, en je komt uit bij de grensovergang Rothenbach, genoemd naar het riviertje dat hier de grensrivier is. Op deze grensovergang tref je de nodige ‘grensbedrijvigheid’. Verder fietsend richting Vlodrop passeer je de afslag naar de Gitstappermolen, die je zeker even moet opzoeken. De molen staat op de Rothenbach, de Rode Beek. Vervolg op de Rothenbacherweg naat het buurtschap Etsberg, passeer over een brug de rivier de Roer en zo kom je uit in het dorp Vlodrop, het eindpunt van de 8e etappe van Grensfietsen.NL. (Grensgebied bij Rothenbach)
Routebeschrijving
Bos, natuurpark en landbouwgebieden wisselen elkaar af in deze etappe, met heel veel kilometers óp de grens. Na een uur fietsen kun je er voor kiezen, de stad Venlo te bezoeken. De route gaat echter verder achter Venlo, langs de grens door natuurpark de Groote Heide.
Na nog een interessant gebied met drukkere grensovergangen ten zuiden van Venlo, begint een lange, mooie fietstocht door aaneengeschakeld natuurgebied: Holtmühle, Brachter Wald, Gemeentebossen Swalmen, Elmter Wald, Lüsekamp en uiteindelijk het uitgestrekte Nationaal Park De Meinweg. Zuidelijk van De Meinweg nog een laatste stuk langs de Rothenbach tot het dorp Vlodrop.
De ‘veiliger’ route, de A-route is 80 kilometer, 5 kilometer langer dan de B-route, die nog vaker óp de grens blijft in het Grenzwald, dat soms wat moeilijker begaanbaar is op de fiets.
De A-route
Vanaf je startpunt, bij knooppunt 25 op het Raadhuisplein in Arcen, rijd je eerst terug naar het oosten richting de grens, naar 93, 94 en 46, waar je naar het zuiden vervolgt, naar 45 en 43.
Tussen 45 en 43 kom je op de grens en zie je dat de grens op de Hanikerweg dwars over het erf van een boerderij loopt.
Je rijdt verder naar 68 en komt richting 34 bij de Straelense grensovergang, met aan beide zijden van de grens een café. Er is hier een smokkelroute uitgezet en je treft informatie over het grensverleden. Een slagboom verbeeldt hier nog de douane-activiteiten.
Vanaf de grensovergang vervolg je naar 95, maar neem de afslag rechts Heidezandweg en daarna direct links de Boschweg. Dit is een mooi pad dichtbij de grens. Je komt uiteindelijk weer op de route net voorbij 95 uit en vervolgt door het Straelsebos naar knooppunt 97, bij de doorgaande weg tussen Venlo en het Duitse Straelen, de Weselseweg.
Rijd daar richting de grens naar 39 en verder tot de grens, waar je links de afslag naar het Zoutpad neemt. Draai met de bocht mee op het Zoutpad en ga rechtdoor bij een kruising. Even verderop kom je bij de grens en kun je op de grens een smal fietspad naar het zuiden nemen, Leitgraben heet het.
Aan het einde kom je onder de snelweg door; deze snelweg gaat ietsje verderop de grens over.
Dit is de plek vanaf waar je ook kunt kiezen om eerst Venlo te bezoeken. De route vervolgt hier echter naar knooppunt 38, waar de weg naar het oosten, Herungerberg, een klein stukje verder de grens overgaat. De route vervolgt echter naar 16, achter het natuurgebied langs, waar zich vroeger het Fliegerhorst-vliegveld bevond.
Bij knooppunt 16 ga je een klein stukje naar het oosten tot bij de grens met een ‘Gedenkstätte’ en kun je de bosweg óp de grens volgen naar het zuiden, waar je uitkomt bij de grote weg tussen Venlo en Kaldenkirchen. Ga een klein stukje naar het westen en rondt het verkeersplein driekwart, richting Kaldenkerkerweg en ga daar direct linksaf de Bevrijdingsweg op. Je rijdt ’t spoor over en komt bij knooppunt 19 en een oude grensovergang, waar geen auto’s door kunnen.
Vervolg naar 14 en 17, waar je linksaf weer bij een grensovergang komt.
Bij deze grensovergang kun je rechtsaf naar het zuiden, de Kaldenkerkergrensweg op. Dit pad loopt óp de grens, die hier prima te fietsen is, hoewel het geen officieel fietspad is. De weg blijft op de grens vervolgen, heet verderop Maalbekerweg.
Je komt uit bij knooppunt 18, Oude Tolweg, waar je verder gaat naar 72 en daarna naar 98 en terug naar de grensovergang bij 53.
NB: het hele stuk tussen 18 en 53 kún je ook óp de grens blijven in het grensbos. Het is echter niet áltijd even goed fietsbaar. Dus dit is vooral voor de sportievelingen.
Vanaf 53 fiets je op de grens naar 23 en 97 op de Prinsendijk. Vervolg naar 62 en 22, maar neem tegenover de camping kort vóór de grens de afslag naar links, De Lanck, die even verderop over het riviertje de Swalm gaat.
Rijd voorbij het riviertje réchtdoor totdat je weer bij de grens komt. Je kunt hier weer prima fietsen bij het grensbos, dus vervolg óp de grens – dit gaat niét via knooppunten, maar is goed fietspad.
Vervolg zuidelijk door het bos, bij de grens, totdat je over een viaductje over de grote verkeersweg wordt geleid, de weg van Roermond naar Mönchengladbach, de Roermonder Strasse. Rijd even langs deze weg naar de grens terug.
Op de grens kun je de grensweg richting 79 nemen, het Lüsekamp-natuurgebied in. Voorbij 79 rijd je het Nationaal Park de Meinweg in. De knooppuntroutes gaan niet het oostelijke uiteinde van het natuurpark in. Dit stuk hoort wél bij de Grensfietsen.NL-route.
Heb je er weinig fiducie in om dit supermooie rondje toch te maken, dan volg je de knooppunten 78, 80, en 95 om in Vlodrop-Station te komen. De hier beschreven route volgt vanaf 79 de oostgrens van het Nationaal Park. De paden zijn redelijk goed begaanbaar en je rijdt eindeloos naar het oosten, de laatste kilometers rijd je óp de grens en passeer je regelmatig grenspalen. Aan het einde kom je uit bij de Elmpterweg, waar de grens een haakse bocht maakt naar het zuiden. Rijd deze weg uit tot bij een bewoond gebied in de uithoek van het park. Daarvandaan rijd je weer westelijk over de Stinkesraadweg, later de Meinweg en kom je weer op het de knooppuntroute naar Vlodrop-Station, 95.
Hier vandaan rijd je naar westelijk naar 55, 70 en bij 56 kom je uit bij de grensovergang Rothenbach. Rijd dan naar 57, waar je nog even een bezoekje brengt aan de Gitstappermolen, op de grens, en dan naar 71 en 72, het eindpunt van deze etappe in Vlodrop.
Extra onderweg
- Venlo is een redelijk grote stad, je treft hier alle mogelijke voorzieningen en, hoewel er veel vernietigd is in de oorlog, heeft Venlo een aantrekkelijk stadshart met een prachtig stadhuis.
- Bij de grensovergang richting Reuver is er op de grens een restaurant met terras.
- Ten oosten van Roermond, vlakbij de snelweg, staat op de grens een groot hotel.
- Als je het hele stuk rondom De Meinweg rijdt, tref je pas bij Vlodrop-Station een hotel met restaurant en terras. Aan de westzijde van Nationaal Park de Meinweg kun je het bezoekerscentrum van het park opzoeken.
- De grensovergang bij Rothenbach is een uitgebreid voorzieningengebied met winkels. Bij de Gitstappermolen, ietsje verderop, is een leuk terras.
- In Vlodrop, aan het einde, tref je ook voorzieningen voor toeristen.
Tijdens deze etappe kom je, als je je helemaal aan de route houdt, afgezien van de achterste stukken van de Venlose agglomeratie, bijna niet door bebouwde kommen.