What’s Up!?

What’s up?!

Op deze pagina vind je berichten van de redactie, over wijzigingen en aanvullingen. En de highlights uit de input op de besloten Facebookpagina.

Op pad en doe mee!!

Grensfietsen.NL verbetert en breidt zich uit door de input van grensfietsers, die deze Grensfietsen.NL-fietsroute zelf gaan fietsen. Doe mee!!

30 mei 2021

Vandaag hebben Niels, Raoul en Derek de 4e etappe van Grensfietsen.NL gereden, de etappe langs het oosten van Twente, vanaf Rammelbeek tot de grens met Gelderland. Deze foto stuurden ze mij door na het bereiken van het eindpunt: de zogenaamde Jurisdictiepaal, de grenspaal waar de Duitse, Gelderse en Overijsselse grens bij elkaar komen, vlakbij Haaksbergerveen.

13 mei 2021

Ondertussen is Grensfietsen.NL verder in ontwikkeling: alle etappes krijgen een A- en een B-route. De A-route blijft op het asfalt en volgt veelal knooppunten. De B-route is de ultieme grensfietsroute, met veel stukken over natuurpaden óp de grens. De pagina’s van etappes 1, 2 en 3 zijn inmiddels bijgewerkt, zowel met 2 GPX-varianten alsook met geredigeerde etappe-tekst. Kijk bijvoorbeeld bij etappe 3.

6 mei 2021

NOS op 4 mei 2021: Boer in België verlegt per ongeluk grens met Frankrijk >> heel opmerkelijk, maar in Nederland hebben zulke (en andere interessante) kwesties met grenspalen ook al het nieuws gevonden

Lees het verhaal over de oudste grenspaal van Nederland: deze is een keer ‘gestolen’. Tenminste, dat dachten toen de mensen van de Overijsselse Grenspalen Verzamelaarsclub.
Nog meer vergelijkbaar is het verhaal over de boer in Retranchement, die ook last had van de paal: hij beschadigde z’n landbouwmachines.

2 mei 2021

Andere grensgangers: “Merlijn over de grens” op Omroep Brabant en op MAX

Op de regiozender Omroep Brabant waren minidocu’s van Merlijn al te zien, maar nu zendt MAX ze op de landelijke publieke zonder uit, als onderdeel van het Noord-Zuid-Oost-West (Verhalen uit Nederland). Merlijn verkent de Brabantse grens. Hij startte helemaal oostelijk, bij Budel-Dorplein en wandelt, met cameraman en microfoon, van grenspaal naar grenspaal tot de Schelde.
De afleveringen zijn alle zo’n 20 minuten. Merlijn praat graag, zoekt de de grensbewoners op en daarmee zijn fascinaties over waar de grens voor staat en wat de mensen aan weerszijden onderscheidt en verbindt.

29 april 2021

Wereldnieuws: Bram is klaar!

“Bram fietst door 3275 steden en dorpen in Nederland: ‘Limburg is het mooist'” Het begon in 2007 met een grap van vrienden: “Wedden dat je niet alle dorpen van Brabant langs kunt fietsen?” Veertien jaar later kan Bram Witvliet uit Nijmegen met 3275 plaatsen zijn twaalfde provincie afvinken: Drenthe.

Zie het nieuwsbericht van de NOS.

En kijk verder op Bram’s website!

23 april 2021

Bezig met het samenstellen van het Grensfietsen.NL boek (nou de uitgever nog vinden). Het ‘GRENSLOOS’-douanekantoor aan de Turnhoutseweg stond in november 2020 te koop en, jawel: nog steeds!! Gewone huizen gaan als warme broodjes, grenskantoren dus niet.
Grensovergang Turnhoutseweg

16 april 2021

Grensfietsen.NL gisteren op de nieuwspagina van Nederland Fietsland.nl. Met een prima artikeltje erbij! Ze kunnen het niet écht in hun arsenaal opnemen, want… tja… Grensfietsen.NL is géén knooppuntroute! Grensfietsen.NL is namelijk ‘the real thing’!!

13 april 2021

Hoppa, nog een linkje te pakken op de fietsvakantie-pagina van Vakantiewegwijzer.com:
Grensfietsen.NL combineert fascinatie voor de grens, zowel cultuur-historisch als anekdotisch, met ultiem fietsplezier langs de Nederlandse landsgrens. Op Grensfietsen.nl tref je de routebeschrijvingen, incl. GPX-bestanden, én meer dan 200 verhalen over de grens, over smokkelprakijken, middeleeuwse grenspalen, bijzondere gebeurtenissen en onbekende natuurgebieden. Je kunt heel wat kilometers óp de grens fietsen! Een fietstocht van 1300 kilometer in 17 dag-etappes van rond de 75 kilometer.

Voor de website Reishonger mag ik een hele reportage-pagina maken over Grensfietsen, met veel foto’s erbij. Moet ik eerdaags maar even voor gaan zitten.

12 april 2021

Grensfietsen.NL is alvast opgenomen op de link-pagina van Nederland Fietsland. It’s a start. Ze hebben beloofd er ook nog een nieuwsitem aan te wijden, binnenkort.
Nederland Fietsland.nl/links


10 april 2021

Wereldwijd de meest noordelijke flamingo’s, in het grenspark bij Zwillbrock (Gelderland). Het zag er slecht voor ze uit, de afgelopen jaren, maar… ze zijn weer terug!
Kijk verder in het verhaal over het Zwillbrocker Venn

8 april 2021

De Grensfietsen.NL-route komt ook over de Oude Kleefsepostweg in Spijk. Kijk nou eens: de grens is weer helemaal levend: zonder test mag je er niet over. En wat nu als je huis in Nederland staat en je door je voordeur Duitsland in stapt?
“Sabine woont op de Duitse grens en mag zonder testuitslag haar huis niet meer uit”

7 april 2021

Merlijn over de grens
“Merlijn Passier trekt in zijn eentje te voet langs de grens tussen Brabant en België. Hij gaat op zoek naar de verschillen en de overeenkomsten. Verrassende ontmoetingen met gewone en heel gewone mensen. De vele grenspalen vormen zijn route van oost naar west.”
De mini-documentaires van Merlijn, gemaakt voor Omroep Brabant, zijn deze winter ook uitgezonden door MAX op de landelijke publieke zender.
Op YouTube kun je op Merlijn’s lijst ze allemaal nog bekijken.

6 april 2021

De eerste versie van Grensfietsen.NL is klaar!
De laatste 40 grensverhalen staan online en de verwijzingen er naartoe, vanuit de etappe-kaarten, zijn verwerkt.

31 maart 2021

Kijk nou eens: zelfs binnen de gemeente Groningen kun je grensfietsen: op de Olgerweg met links Middelbert en rechts Engelbert!

30 maart 2021

Bericht van een Grensfietsen.NL-bezoeker: een anekdotisch verhaal over de grenspalen in het Overijsselse Aamsveen. Verwerkt in het grensverhaal over het Aamsveen-natuurgebied.

30 maart 2021

Grensfietsen.NL staat in het Dagblad van het Noorden, 30 maart 2021

29 maart 2021

Grensfietsen.NL heeft een eigen besloten Facebook-pagina geopend:
https://www.facebook.com/groups/774524833269192

26 maart 2021

Sinds kort is Grensfietsen.NL online: dé Nederlandse grensfietsroute! Dertienhonderd kilometer fietsen vanaf Nieuwe-Statenzijl naar Cadzand-Bad langs de Nederlandse landgrens.

Grensfietsen.NL vertelt al veel verhalen over de grensfietstocht en honderden grensverhalen. De jouwe kunnen er ook bij! En deel je grensfietservaringen in deze besloten Facebookgroep.

Groet, Niko Winkel (beheerder en grensfietser)