Grensverhalen

Het is sowieso heerlijk om het landschap rond de Nederlandse landsgrens te verkennen op de fiets. Je komt vanzelf op bijzondere plekjes, langs specifieke markeringspunten, veelal met informatie op borden voor de bezoekers die de omgeving nog niet kennen. Maar de grens en het grenslandschap kunnen veel meer opmerkelijke verhalen vertellen. Verhalen die zich niét zomaar aan je openbaren als je rondfietst en alleen je ogen de kost geeft. De grens heeft veel historie. De grens heeft veel meegemaakt.

Het is nog niet lang geleden, dat de grens een belangrijke rol speelde voor iedereen, die er in de buurt woonde, en misschien nog wel meer voor iedereen, die ‘aan de andere kant’ wilde komen. Nog maar 30 jaar geleden kon je niét zomaar de grens passeren. En nog maar 50 jaar geleden was er sprake van een levendige grenssmokkelhandel. Natuurlijk zijn er ook veel referenties aan de rol die de grens speelde in minder vredelievende periodes, of dat nu de Tweede Wereldoorlog betreft, of de Franse tijd, of de Spaanse twisten in de tijd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Grensfietsen.NL vertelt over de Nederlandse grens in meer dan 200 lezenswaardige verhalen. Ze volgen de route van noord naar zuid naar west:

En daarnaast, extra, een aantal aparte thematische grensverhalen!