Gelderland

De vierde, vijfde en een deel van de zesde etappe van de grensfietsroute fiets je door de de grensstreken van Gelderland: de Achterhoek, Montferland en daarna bij de Rijn, de Millingerwaard en tot slot bij de Zeven Heuvelen in het gebied achter Groesbeek. Bij elkaar fiets je 185 kilometer langs de Gelderse landsgrens.
De Achterhoek, helemaal om Winterswijk heen, is een alom geroemd fietsparadijs. Maar verder naar het zuidwesten, als je richting de Rijn rijdt, door oude landbouwstreken en daarna door het Montferland, wordt het er niet minder mooi op.
Eerst bij Elten en later bij Berg en Dal de berg op, neem een pannenkoek op de Duivelsberg. En geniet daarna van de grensstreek achter Groesbeek.
Onderweg openbaart de geschiedenis op velerlei manieren. De 17e eeuwse grenspalen vind je terug in pittoreske bosgebieden waartussen oases met kleine boerderijtjes. Dinxperlo schrijft z’n eigen grensgeschiedenis. Bezoek hier het Grenslandmuseum.
Zullen de flamingo’s in het Zwillbrocker Venn nog terugkeren? Heb je nog nooit van de Butternacht gehoord? En heb je het gigantische waterslot van Anholt wel eens gezien? Weet je waar de dikste wilgen van Nederland staan?

Verhalen langs deze route: