87. De dikste wilgen

[10 september 2020] Voorbij Tolkamer kom ik in een natuurgebied dat tussen de Rijn en de Bijland loopt. De Bijland is een soort van meertje dat tussen de Oude Rijn en de ‘nieuwe’ Boven-Rijn ligt, het ligt onder de Ossenwaard. Vlak voorbij De Bijland en net vóór het Millinger pontje over de Rijn tref je drie enorme wilgen, de twee grootste zijn de grootste van Nederland.

De dikste wilg van Nederland
De dikste wilg van Nederland

De dikste van de drie heeft een indrukwekkende stamomtrek van maar liefst 7,87 meter (gemeten op 1,30 meter hoogte). Het is daarmee de dikste wilg van Nederland en staat op nummer 8 in de top 10 van Nederlands dikste bomen. De boom is aangeplant omstreeks het jaar 1757 en is dus ongeveer 260 jaar oud. Er staan hier nog twee van deze dikkerds, één met een omtrek van 6,66 meter (de op één na dikste wilg van Nederland) en één met een omtrek van 5,70 meter.
Het is in een land als Nederland bijna niet voor te stellen maar tot in 2017 waren deze bomen onbekend en ging een wilg in Wilp (bij Deventer) door voor ‘dikste wilg in Nederland’. De Wilper Wilg is nèt even dikker dan de kleinste van de drie wilgen hier.

De ontdekkers van de wilgen in Tolkamer zijn een vader en zoon, beide hoveniers, die bezig waren met de aanleg van een routenetwerk voor ruiters en menners. Bij het ruimen van struikgewas in het  voorjaar van 2017 zagen ze ineens de reuzenwilgen staan. ‘We hebben hun omvang drie keer gemeten met een linnen rolmaat. De dikste wilg heeft een omvang van 7,87 meter, nummer twee een kleine 100 meter verderop is 6,66 meter en de derde grote wilg hier in Tolkamer meet 5,70 meter.’
De website van Monumentale Bomen toonde het gelijk van de hoveniers. ‘Dit was allemaal dicht bos, hè’, vertelt de vader. ‘Niemand wist van het bestaan van deze wilgen af. Jaren geleden moeten er wel kinderen in hebben gespeeld, maar toen waren ze nog niet zo dik. Beesten van bomen zijn het nu.  En ja… tegenwoordig spelen kinderen niet meer buiten. Het was hier helemaal dichtgegroeid. De struiken en de vlier die nu nog rond de dikste wilg staan, worden straks weggehaald. Daar heeft de wethouder al toestemming voor gegeven. Deze dikste boom krijgt dan de aandacht die hij verdient.’

Inmiddels staan er bordjes voor de voetgangers en fietsers die wijzen naar de ‘Dikste wilgen van Nederland’.

>> Zie de berichtgeving op Grensfietsen.NL-nieuws, 22 september 2021: enorme stambreuk!

Gebruikte informatie
* Dikste wilgen van Nedeland, website Gelders Eiland
* De dikste wilg van Nederland staat in Tolkamer, De Gelderlander, 5 mei 2017
* Nieuwsbericht Grensfietsen.NL, 22 september 2021, verwijzend naar het artikel in De Gelderlander van 12 maart 2021: enorme stambreuk in de dikste wilg van Nederland!