De Gelderlander: “Dikste wilg van Nederland na stambreuk niet de dikste meer: ‘Zo zonde’”

Ik kom er nu pas achter, het is al begin dit jaar gebeurd: een enorm deel van de dikste wilg van Nederland, dichtbij Millingen aan de Rijn, aan de overkant van de Rijn (of: het Bijlands Kanaal), is afgebroken. Op Grensfietsen.NL gaat een verhaal over deze bijzondere bomen, ze bevinden zich pal aan de landsgrens, die zich hier in het midden van de Rijn bevindt. De Grensfietsen.NL-route gaat langs deze bomen. 

Op 12 maart 2021 berichtte De Gelderlander (Pim Roelofs):

TOLKAMER – Krak, boem: weg record. Na het afbreken van een deel van de stam is de dikste wilg van Tolkamer niet de dikste van Nederland meer. De vraag is of de eeuwenoude boom de breuk overleeft.

Met een omvang van 7,87 meter was de schietwilg achter recreatiepark en camping De Bijland in Tolkamer de dikste van Nederland. Met de nadruk op was, want nu een flink deel van de stam is afgebroken wordt de eerste plek overgenomen door een exact 7 meter dikke boom die aan de IJssel in Zutphen staat. Hovenier Gijs van Schip uit Aerdt zet zijn hand tegen de meer dan 250 jaar oude boom in Tolkamer en zucht. ,,Dit is zo zonde’’, zegt hij.

Vol in wind?

Over hoe de imposante boom in Tolkamer deels heeft kunnen instorten en wanneer dat precies is gebeurd, daarover zijn de meningen verdeeld. In de omgeving van de boom zijn de afgelopen jaren veel bomen gekapt en daardoor zou hij volgens wandelaars ‘vol in de wind staan’.

Hovenier Van Schip bestrijdt echter dat de enorme tak alleen door een windvlaag is afgebroken. ,,Ik denk dat een deel van de stam in een januaristorm is bezweken onder het gewicht van de kroon. De tak die nu is afgebroken kan wel 4000 tot 5000 kilo wegen’’, legt hij uit.

Volgens Frank Cornielje van camping De Bijland is blikseminslag de oorzaak van de schade aan de boom. ,,Ik kreeg half augustus vorig jaar foto’s opgestuurd van de enorme tak die was afgebroken. Het had toen gestormd. Erg jammer, maar dat is de natuur.’’

Van Schip hoopt dat de boom herstelt. Hij ontdekte de reuzenwilg in 2017, toen hij samen met zijn zoon Maurice een routenetwerk voor ruiters en menners aanlegde in een vergeten stuk bos achter recreatieplas De Bijland. Niet één, maar drie dikke wilgen kwamen tevoorschijn. ,,Het terrein was volledig dichtgegroeid en niemand kwam daar. Al decennia niet meer. Ik ben in de regio geboren en getogen, maar ik had die drie reuzen nog nooit gezien.’’

De wilgen zijn van cultuurhistorisch en toeristisch belang voor het Gelders Eiland, waar Tolkamer deel van uitmaakt. Bij de boom is in 2017 een informatiebord geplaatst en vooral in het toeristenseizoen trekt het drietal bekijks. De bomen zijn circa 250 jaar geleden geplant en de takken werden gebruikt om manden te maken, weet Van Schip.

,,Op een gegeven moment hebben ze hun functie als knotwilg verloren en zijn ze gegroeid tot het formaat dat ze nu zijn. Echt prachtig. Maar eigenlijk hadden de bomen jaren terug flink gesnoeid moeten worden. Dan was er nu ook geen enorme tak afgebroken.’’

De vraag is wie een eventuele snoeibeurt nu betaalt. De bomen staan in een stukje niemandsland achter camping De Bijland. Volgens campingeigenaar Cornielje zou het best kunnen dat ze officieel op zijn grond staan, al staan ze buiten de omheining. ,,Ik zou het echt niet weten. Of ik onderhoudsplichtig ben? Ik ga daar geen uitspraken over doen.’’

>> De link naar het artikel; daar vind je ook enige foto’s

Geef een reactie