27. Coevorden

[30 juni 2020] Vanuit de lucht is Coevorden een echte historische vestingstad. Het is ook dè (enige) oude stad in Drenthe. Maar… er is verdorie weinig van over! In de Friesestraat trof ik weer dat ene prachtig frivool versierde gevelpand dat ik nog herkende van een eerder bezoek zo’n 10 jaar geleden. Nu de tijd genomen om lukraak door het centrum te fietsen en…. niks echt moois gezien.

Het mooiste pand in Coevorden
Het mooiste pand in Coevorden

Okee, het kasteel van Coevorden. Dat is een bijzonder gebouw, mooi geconserveerd. Maar als je dit oude huis al een kasteel noemt, dan is er inderdaad niet zoveel te bieden. Bij een vroegere stadswal staat in een metalen kunstornament de volgende tekst: ‘Ooit liet men tot behoud van lijf en duiten, des avonds beide toegangspoorten sluiten. Maar ach, de stadswal werd geslecht, je weet niet eens of je nu binnen bent of buiten!’. Need I say more.

Ik denk dat maar weinig steden in Nederland zo ‘verloren zijn gegaan’ als Coevorden. Verdiep je je een beetje in de geschiedenis, dan vind je hierin nog meer bevestiging. Al in de dertiende eeuw zette Coevorden zich goed op de kaart. In de slag bij Ane, in 1230, versloegen de Drenten onder leiding van Rudolf II van Coevorden de bisschop van Utrecht, Otto van Lippe, die daarbij het leven liet.
Later viel Coevorden vaak ten prooi aan andere mogendheden, en was het een soort speelbal van de machten. Aan het einde van de 16e eeuw werd de hele stad verwoest. Al in de 18e eeuw kreeg Emmen steeds meer een regionale centrumfunctie. En toen de Fransen in 1814 de aftocht bliezen, lieten ze Coevorden in erbarmelijke staat achter.
Het is ook na de Tweede Wereldoorlog nooit meer goed gekomen met Coevorden; bedrijven en instellingen verhuisden naar Emmen. Coevorden toont eigenlijk alleen nog enige geschiedenis als je voldoende afstand neemt: met een blik vanuit de lucht, waarop je de contouren van een eeuwenoude vestingstad kunt zien.

Kasteel Coevorden
Kasteel Coevorden


Gebruikte informatie
* Coevorden, Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Coevorden