28. Drielandenpunt

[30 juni 2020] Ik vertrek verder naar het zuiden, langs het Coevorden-Vechtkanaal naar De Haandrik. Een klein stukje noordelijk daarvan is een ‘drielandenpunt’, hier komen Drenthe, Overijssel en Duitsland bij elkaar op één punt.
Ik zet de fiets even weg, klauter een dijkje op. Vlak voor een gemaalgebouwtje, gemaal De Mars, staat grenspaal 133, een saaie, granieten paal. Dat is ‘m dus: het drielandenpunt.

De grens met Overijssel bij gemaal De Mars
De grens met Overijssel bij gemaal De Mars

Even verderop op het dijkje staat echter ook grenspaal 134. Dit is een mooie oude geërodeerde grenspaal uit de 18e eeuw met de letters van de Bataafse Republiek en die van Grafschaft Bentheim. Volgens m’n boekje zou ik ‘m moeten aantreffen kort voor het ooievaarsnest. Ik kon ‘m natuurlijk niet vinden, totdat ineens achter wat bomen een paar grote ooievaars van me wegvluchten, vanaf hun nest op een hoge paal.
Oei, hier staan de brandnetels heel hoog, waartussen de paal dan moet staan. Ik ben wel 10 minuten bezig met zoeken, tot ik eindelijk de kop van een grote steen tussen het groen zie. Maar hoe kom ik daar, met m’n korte broek aan?!
Ook dat nam weer 10 minuten in beslag, voorzichtig de brandnetels voor me wegtrappend. Niet helemáál gelukt, maar brandnetelbrand duurt ook maar een half uurtje. Dat doe je nou allemaal voor een ouwe paal! Maar stiekem vind ik dit soort kleine fake-speurtochtjes juist zo leuk.

Grenspaal 134 achter gemaal De Mars
Grenspaal 134 achter gemaal De Mars

Gebruikte informatie
Alleen eigen informatie