62. Grenspaal als monument voor 250 jaar Conventie van Burlo (1766-2016)

De Duits-Nederlandse grens tussen Rekken en Dinxperlo bestond in 2016 precies 250 jaar. Dat werd een jaar lang gevierd met allerlei activiteiten in de grensstreek. In 1766 vond in het Kloster Mariengarden Burlo in Duitsland de ‘conventie van Burlo’ plaats. Tijdens deze conventie werd de grens tussen Nederland en Duitsland vastgelegd. Gedurende de voorgaande eeuwen waren er verschillende conflicten in de grensstreek. Met de conventie en het daaruit voortvloeiende verdrag kwam daaraan een eind.

De monument-grenspaal
De monument-grenspaal

[8 september 2020] Aan de zuidoostelijke kant van het natuurgebied kom ik uit bij de grens met Nederland, waar een mooie splinternieuwe herdenkingsgrenspaal staat. Het gaat om het herdenken van het feit dat 250 jaar geleden in deze streek de grenzen finaal zijn vastgesteld. Dat gebeurde op een conferentie in Burlo, waar ik enige uren later nog doorheen kom; het is een Duits dorpje, 15 kilometer zuidelijk van Winterswijk. De conferentie vond plaats in 1766, het jaartal dat je aantreft op veel van de oude grenspalen.

De grens werd direct na de ondertekening van het convent zichtbaar in het landschap. Er werden 186 grenspalen van Bentheimer zandsteen geplaatst. Veel van deze stenen van 250 jaar oud zijn nog steeds in het landschap terug te vinden. De palen hebben allemaal een nummer gekregen.
De in 1766 vastgestelde grens, die loopt van Eibergen/Oldenkotte tot aan Dinxperlo, is gedurende deze 250 jaar nagenoeg niet veranderd.

Bij de grensovergang aan de zuidoostkant van het Zwillbrocker Venn tref je naast de ‘gewone’ grenspaal (helaas niet één van de mooie oude grenspalen van Bentheimer zandsteen) een dikke nieuwe grenspaal. De nieuwe paal is niet een èchte grenspaal, maar meer een monumentale paal die herinnert aan de conventie van 1766. Een verwijzing naar de goede relatie tussen de twee buurlanden.

Eind 2014 kwamen de oudheidverenigingen van Kotten, Südlohn en Burlo bijeen met het idee om de mijlpaal van 250 jaar met elkaar, internationaal, te vieren. Met de aangrenzende gemeenten is een programma opgesteld. In oktober 2015 startte het met een festijn bij het klooster in Burlo. Er is een reizende tentoonstelling gemaakt en aan het einde van het jaar is een jubileumboekje verschenen. In oktober 2016 werd het herdenkingsjaar afgesloten met een slotbijeenkomst in Süderwick (Dinxperlo).

Gebruikte informatie
* 250 Geburtstag: de grens is jarig!, Omroep Gelderland, 25 oktober 2015
* Slotbijeenkomst 250 jaar grens, Achterhoek Nieuws, 24 oktober 2016