66. De Agnesallee

[8 september 2020] Het fietspad loopt verder het grensnatuurgebied in. Bij het passeren van de Burloseweg rijd ik linksaf richting de grens. Ietsje verderop volg ik een stukje de grens tot ik bij het vroegere traject van de Borkense Baan kom: een voormalig treinspoor.

Bij de Borkense Baan
Bij de Borkense Baan

Hier is tot 1979 nog goederenvervoer per trein geweest. Op sommige plekken zijn de rails blijven liggen. NS heeft het tracé van Winterswijk naar de Duitse grens aan Natuurmonumenten en het Gelders Landschap geschonken. De vier kilometer lange spoorlijn vormt even buiten Winterswijk een ecologische verbindingszone tussen diverse kleine natuurgebiedjes. Vrijwel de gehele Borkense Baan is ook voor wandelaars nog te volgen. Slechts enkele delen zijn echter door begroeiing onbegaanbaar geworden. Langs de lijn staat nog een wachtpost en enkele spoorwegwoningen. Van de spoorbrug over de Slinge zijn de liggers verdwenen.

Daar heb ik even een probleem. Ik wil eigenlijk linksaf, maar daar tref ik zo’n houten constructie, waar geen fiets doorheen kan. Dus toch maar de andere kant op. En daar krijg ik geen spijt van. Het pad dat de grens overgaat, is vrij onooglijk, maar even verderop gaat een heel bijzonder fietspad met een scherpe hoek naar rechts. Het is een smal pad tussen twee stroken van grote beuken door. Deze twee stroken bomen staan maar één meter uit elkaar, daartussendoor het smalle fietspad. Echt een plaatje dit. Het is nog geen kilometer lang. En waar je dan uitkomt, da’s verder helemaal niks. Ik kan ’t me bijna niet voorstellen, dus ik probeer nog wat door het bos, maar ik kom nergens meer uit. Dus toch maar het lelijke gravelweggetje dat verder Duitsland in gaat op.

De Agnesallee

Zoek ik op internet naar de Agnesallee, dan kan ik eigenlijk helemaal niks vinden. Ook niet op Duitse websites. En dus ook niet over waarom dit pad zo heet.
Je komt er als je de oude Borkense Baan, het oude treintraject (nu fietspad door het bos) vanuit Nederland over de Duitse grens volgt. Ineens is daar een bijzonder beukenpad. Tien tegen één dat je hier niemand treft.

Wat ik wèl op internet vind, is informatie op de Komoot-website. Komoot brengt je wel degelijk naar dit pad. ‘Van de modderigste singletrack tot de hoogste bergpas, met Komoot kom je overal en ook weer terug—langs de prachtigste plekken en over de mooiste paden.’ Het is wel duidelijk, dat je hier niet meer op een gewone knooppuntenfietsroute zit! Maar dit pad is zéker de moeite van het omrijden waard.

Gebruikte informatie
* De Borkense en de Bocholtsebaan
* Agnesallee op Komoot