[9 september 2020] Iets voorbij de grens, Duitsland in, neem ik de zijweg die Zur Gur heet. Ik kom bij een mooie stille en groene grensovergang en een prachtig smal paadje, dat prima te doen is op de fiets. Het pad komt uit op een Nederlandse weg met de naam Driehonderdmeterweg. Jawel, een straatnaam die de website met rare straatnamen gehaald heeft:

‘Vlakbij Aalten ligt – niet ver van de grens met Duitsland – de Driehonderdmeterweg. Hoe lang denk je dat die weg is?
Nee, dat is fout. De weg is niet driehonderd meter lang, en de werkelijke lengte ligt daar ook niet in de buurt. In werkelijkheid is de weg namelijk ruim vijf kilometer lang! Maar waarom heet die weg dan zo? De weg loopt voor een groot deel parallel aan de Duitse grens, op driehonderd meter afstand om precies te zijn. De naam is dus niet afgeleid van de lengte, maar van de afstand tot de grens.’

Zo gauw het maar mogelijk is, probeer ik weer bij de grens te komen, wetende dat er best gerede kans is, dat die grens fietsbaar is. Immers: het lijkt erop, dat hier geen sprake is van een grensrivier of -beek, het ziet er vanaf een afstandje als een houtwal uit. Bovendien is dit boerenland, dus is de kans groot, dat er een boerenpad is tussen de landerijen. Aan dit stuk van de grens heb ik mazzel. Richting een boerderij op de grens rijd ik er op goed geluk naar toe. Op het erf van de boerderij tref ik de restanten van een grenspaal, nummer 753B. Ik vermoed dat de paal door landbouwverkeer flink beschadigd is, er komt nog nauwelijks een stukje van de paal boven de grond uit. Wel zit het nummerplaatje er nog vast op.
Vanaf deze plek blijk ik prima over de boerenpaden op de grens te kunnen fietsen, kilometers lang.
Gebruikte informatie
* Driehonderdmeterweg op de straatnamenwebsite