[9 september 2020] Via de Duitse kant, over de Kreuzkapellenweg, kom ik even verder uit bij de grote oude grensovergang bij Hemden, bezuiden Aalten. Dit is weer zo’n typische deprimerende grensplek. Zo’n plek die vroeger belangrijk was, doch nu straf krijgt: niemand heeft er nog wat mee en de bebouwing staat er verschrikkelijk verwaarloosd bij. In het lelijke grensgebouwtje heeft een detectivebureau gezeten, maar ook dat is weer verdwenen.
Er heeft vroeger een tramlijn gelopen van Lichtenvoorde, via Aalten, naar Bocholt. De tramlijn had een spoorwijdte van 750 mm (smalspoor). Op 29 april 1910 werd de tram met veel feestelijkheden ingewijd. Mede door de twee wereldoorlogen had de lijn, vooral bedoeld voor personenvervoer, niet voldoende rendement. In 1953 kwam er een einde aan de tramlijn en werden de rails opgebroken.

Kort geleden, tussen december 2017 en april 2018, is een proef uitgevoerd met een nieuwe busverbinding tussen Aalten en Bocholt. De nieuwe buslijn, van busmaatschappij Stadtbus Bocholt, was een proef om te kijken of voldoende animo is voor openbaar vervoer tussen beide grensplaatsen. Doordeweeks was het, met 90 mensen per dag, een succes. In het weekend viel ‘t tegen.
Het kost moeite om een structurele lijn te maken. Volgens een woordvoerder van de Duitse overheid is de grensoverschrijdende afstemming juridisch ingewikkeld en nog niet opgelost. Wat tevens meespeelt: de manier van betalen verschilt aan beide zijden van de grens; Duitsland heeft bijvoorbeeld geen ov-chipkaart. Aan de Duitse zijde wordt het realiseren van de busverbinding ook afhankelijk gemaakt van de modernisering van de treinlijn tussen de grotere stad Wesel en Bocholt.
Gebruikte informatie
* Tramlijn Lichtenvoorde-Bocholt, Wikipedia
* 2000 passagiers voor nieuwe buslijn Aalten-Bocholt, Omroep Gelderland, 25 jan. 2018
* Lijnbus Aalten-Bocholt, wir schaffen das, Omroep Gelderland, 2 dec. 2017
* Bus van Aalten naar Bocholt rijdt pas in 2020 (of nog latern), De Gelderlander, 6 nov. 2019