102. Nationaal Park de Maasduinen

Nationaal Park De Maasduinen is uniek omdat de langste duinengordel van Nederland zich in dit gebied bevindt. Deze duinen zijn ontstaan door een eeuwenlange samenspel van water, wind en de mens. Hierdoor is een prachtig natuurgebied ontstaan.

Nationaal Park de Maasduinen
Nationaal Park de Maasduinen

[5 oktober 2020] En zo kom ik op de Ceresweg: een zoomweg aan de oostelijke kant van het Nationaal Park de Maasduinen. Op een bordje zie ik staan: ‘het langste aaneengesloten duingebied van Nederland’. Dat is nog eens een leuke pubkwisvraag! Dit stuk van de Maasduinen heet de ‘Eckeltse Bergen’. Op de Ceresweg heb ik een stevige wind tegen; en ik zit niet in het bos, dus daarvan heb ik geen voordeel. Ik zou wel via het bos kunnen, maar daar heb ik toch geen trek in want dan verlies ik de grens uit ’t oog. Die grens loopt nu een 500-tal meters links van me, in de houtwallen achter weideland waar ik niet kan fietsen. Je ziet precies waar de grens loopt, want daarachter verzamelen zich, zoals ik al zo vaak heb gezien, de grote Duitse windmolens.

Bij de Eckeltse Bergen in Nationaal Park de Maasduinen
Bij de Eckeltse Bergen in Nationaal Park de Maasduinen

Duinen in Limburg, dat verwacht je niet zo snel. De Maasduinen zijn dan ook, zoals de naam al doet vermoeden, rivierduinen. Deze duinen langs de Maas zijn bijna allemaal met bos begroeid. Het bebossen van de duinen was namelijk de enige manier om de omliggende akkers en weidegronden tegen het stuivende zand te beschermen. Het resultaat is een glooiend lint van duinen langs de oostoever van de rivier met verwilderde bossen, stukjes heide, akkers, stuifzanden en blinkende vennen. De Maasduinen ontstonden aan het eind van de laatste ijstijd, toen de Rijn en de Maas hier grote hoeveelheden zand en klei achterlieten. In droge periodes blies de westenwind het rivierzand tot stuifduinen op. In het golvende landschap duiken soms plotseling flinke heuvels op.

Aan het einde van de Ceresweg kom je uiteindelijk toch door bos, dat hier tot de grens loopt. Hier bevindt zich de grensovergang Well-Weeze, met een kilometertje verderop het internationaal vliegveld van Weeze.

Gebruikte informatie
* Nationaal Park De Maasduinen
* Nationaal Park De Maasduinen op wikipedia