In de buurt van de grensovergang Well-Weeze rijd je door een oostelijke uitloper van het Nationaal Park De Maasduinen. Er is hier een grensovergang met een doorgaande weg. Op de grens staat een groot verlaten grenskantoor.
Vlak vóór de grens, aan de Nederlandse zijde, is een restaurant genaamd ‘De Wellsche Hut’. Op deze plaats was al in de 19e eeuw een boerderij-café met deze naam. Op de website van het restaurant wordt verteld, dat ‘als de muren konden spreken, er van een rijke historie verhaald zou worden’.

Interessant is het verhaal over een regionaal beruchte dief, genaamd Gerardus Janssen. Rond 1880 was iedereen in de omgeving namelijk bang voor deze mysterieuze dief, waarvan mensen dachten dat hij zich onzichtbaar kon maken of zelfs kon veranderen in een kat. Steeds groter werd de angst dat hij ook hun huis of boerderij met een bezoek zou vereren, zoals hij er al vele bezocht had. Hij zwierf in de regio rond en sliep in schuren en op hooizolders.
Hij had al vaak gevangen gezeten en zon vooral op wraak op burgemeester Thijssen uit Beers, die hij met brandbrieven bedreigde. Op 24 augustus 1881 kreeg een brigadier een waarschuwing dat Janssen was gespot in De Wellsche Hut. Hij spoorde hem op en overmeesterde hem na een flink gevecht in het café. Hij bleek juist van plan geweest te zijn het huis van burgemeester Thijssen op te blazen. Janssen werd gevangen gezet en pleegde de volgende dag zelfmoord. Op vele plaatsen haalde men opgelucht adem.
Van de oude boerderij is niets meer te zien. De Wellsche Hut is nu een gebouw zonder veel allure, maar wel met een mooi groot buitenterras.
Je kunt helemaal niets zien van het feit dat wanneer je hier de grens oversteekt, de weg uitrijdt en één bochtje omgaat, één kilometer verderop het internationale vliegveld van Weeze ligt.

Weeze Airport was, zoals veel Duitse luchthavens, oorspronkelijk een militaire luchtmachtbasis. In het geval van vliegveld Weeze was het een Britse basis genaamd RAF Laarbruch. Laarbruch werd in 1954 operationeel en groeide uit tot een dorp met alle voorzieningen voor de ongeveer zesduizend inwoners. Dat was in 1999 ineens voorbij: de Britse basis werd gesloten. Alle voorzieningen in het dorp, inclusief 3 kerken, waren overbodig.
Pas na de sluiting werd duidelijk dat de basis een geheim verborg: hier hebben jarenlang Britse bommenwerpers gereed gestaan om atoombommen op de Sovjet-Unie te kunnen werpen.
Het feit dat de Britse luchtmacht in 1999 was vertrokken – en dus een ongebruikt vliegveld achterliet – trok de aandacht van een groep investeerders uit Nederland. Ze maakten het vliegveld klaar voor gebruik voor de burgerluchtvaart. Op 1 mei 2003 werd vliegveld Flughafen Niederrhein geopend.
Eind 2004 werd de naam Airport Weeze aangenomen omdat dit internationaler zou klinken. Het hooggerechtshof in Keulen verbood in juni 2005 dat het vliegveld Airport Düsseldorf Weeze genoemd mocht worden. Alleen Ryanair mag de naam Düsseldorf gebruiken voor hun vluchten van/naar deze luchthaven (iets dat enigszins misleidend is omdat het vliegveld 80 kilometer van de stad vandaan ligt).
Later besloot het hooggerechtshof van Münster omwonenden gelijk te geven inzake hun klachten betreft de geluidsoverlast. Hoger beroep werd aangetekend, waarschijnlijk onder hoge druk van Ryanair dat dreigde haar vluchten op Weeze stop te zetten. Met omwonenden werd uiteindelijk een financieel akkoord gesloten.
Ryanair maakt veelvuldig gebruik van Airport Weeze, maar daarnaast (in 2020) ook de luchtvaartmaatschappijen Air Arabia Maroc en Corendon.
Gebruikte informatie
* Informatie over Weeze Airport
* Beruchten inbreker gepakt in de Wellsche Hut
* ‘Die dappere Gerritsma’, ook over de beruchte inbreker Gerardus Janssen