105. Arcen en kasteel Arcen

[5 oktober 2020] Voordat ik in Arcen aankom is daar eerst nog het prachtige kasteel van Arcen. Een geweldig groot complex met prachtige tuinen en een heleboel te doen (vooral voor kinderen) en te zien.
Het dorp Arcen stelt niet zoveel voor, helaas. Ik had me al zitten verheugen na het zien van de richtingsbordjes met ‘historische kern’. Maar er zijn weinig oude huizen meer over. Wel nog de ruïne van één van de torens van een oud verdedigingsbolwerk. Door een poortje kun je naar een mooie plek om over de Maas uit te kijken. Eigenlijk ligt ’t dorp een beetje met de rug naar de rivier.

De restanten van de oude schanstoren aan de Maas
De restanten van de oude schanstoren aan de Maas

Op deze plek is aardig de hand gelicht met de Kanonafstand-regel: de Maas, tegen het centrum van het dorp Arcen aan, ligt hemelsbreed hooguit op twee kilometer afstand van de landsgrens. Op een website met toeristische promotie-informatie over Arcen trof ik het volgende: ‘Arcen is een toeristische parel in de gemeente Venlo. Het pittoreske dorp is onderdeel van Nationaal Park de Maasduinen en is van oorsprong een vestingstadje. De overblijfselen van die geschiedenis zijn op verschillende plaatsen aanwezig.’
Arcen had overigens geen stadsrechten, doch wel in de middeleeuwen al marktrechten, tot ongenoegen van het dichtbijgelegen Venlo van welke gemeente het nu deel uitmaakt. De ruïne van de oude Schanstoren, uitkijkend over de Maas, spreekt nog tot de verbeelding (maar dit is dan ook het enige). Het is een restant van de vestingwerken van weleer. De restanten van deze toren staan er al min of meer zo bij sinds 1635, toen het bij belegering zwaar beschadigd raakte.

Kasteel Arcen
Kasteel Arcen

Als je Arcen bezoekt, dan maakt het kasteel veel goed. Het kasteel dateert niet uit de middeleeuwen. Van het kasteel dat oorspronkelijk op deze plek stond is namelijk niets meer over: het is in 1646 verwoest. De voorburcht, het poortgebouw, is kort daarna gebouwd; de hoofdburcht, met gracht er omheen, dateert van begin 18e eeuw. Het huidige kasteel is een prachtig bouwwerk en heel goed onderhouden, vooral sinds het onderdeel uitmaakt van de Kasteeltuinen van Arcen.

De kasteeltuinen zijn na een faillissement in 2012 weer onder de verantwoording gekomen van de Stichting het Limburgs Landschap. Vanaf 2013 is het park weer open voor publiek. De Kasteeltuinen Arcen vormen één van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa.
In alle seizoenen is er veel te zien in de kasteeltuinen. In de schaduw van het kasteel bevindt zich de Rododendrontuin met een prachtige collectie rododendrons. Het barokke Rosarium is met 10 gethematiseerde rozenkamers en meer dan 8.000 rozenstruiken het paradepaardje van het park. En slenterend door het Bamboebos en de Oosterse Watertuin waan je je in Zuidoost-Azië.

Maar er is meer te doen dan alleen de tuinen bij Kasteel Arcen. Zo was er in oktober 2020 een lichtkunstfestival en worden het hele jaar door activiteiten voor kinderen/gezinnen georganiseerd.

Gebruikte informatie
* De geschiedenis van Arcen op wikipedia
* Kasteel Arcen op wikipedia
* Kasteeltuinen Arcen