117. Koningsbosch

Koningsbosch ligt op een hoogte van 65 meter in een gebied met weinig kernen. Het ligt als een wig in Duitsland. Het relatief hooggelegen ontginningsgebied bestaat hoofdzakelijk uit landbouw met kleine percelen naaldbos. In het noordwesten liggen een paar natuurgebiedjes: Het Haeselaar, Bos en Broek en De Kuyper. Daar ligt ook de kalkzandsteenfabriek Xella De Hazelaer, met uitgestrekte zandgroeven.

Klooster in Koningsbosch
Klooster in Koningsbosch

[6 oktober 2020] En dan rijd ik langs een kaarsrechte, saaie, best drukke provinciale weg het lelijke Koningsbosch binnen. De weg loopt van begin tot eind door Koningsbosch, dat afgezien van deze weg helemaal niets heeft. Er staat een enorm groot kloostergebouw te verpieteren; leeg en verlaten. Er is,  afgezien van een verse bakker, geen middenstand te vinden in Koningsbosch.

De achtergrond van de naam Koningsbosch gaat terug tot de Spaanse koningen Karel V en zijn zoon Philips II. Zij hadden hier enkele dorpen en bossen in bezit. Een deel daarvan bleef Spaans tot 1797.

Grensovergang bij Koningsbosch
Grensovergang bij Koningsbosch

Het klooster betreft het voormalig ‘Klooster van de Liefdezusters van het Kostbaar Bloed’. Het werd in het laatste kwart van de 19e eeuw gebouwd. De zusters bestuurden een school en een bijbehorend internaat. In 1995 vertrokken de zusters en daarmee ging een deel van de inventaris verloren. Het klooster heeft daarna jarenlang leeggestaan en werd in 2015 verkocht aan een Nijmeegse woningcorporatie die er appartementen in gaat bouwen. Daarvan is echter in 2020 nog niet veel te zien. Niet alleen de kloostergebouwen maar ook de tuin, de tuinmuur en de Lourdesgrot van 1905 zijn nu Rijksmonument.

Ten oosten van Koningsbosch kronkelt de grens door het akkerland; alsof hier vroeger een riviertje heeft gelopen. Je ziet de grenspalen soms achterin het veld staan.

In het uiterste zuiden, bijna tegen het Duitse Saeffelen aan, ligt aan de grens nog het buurtschap Spaanshuisken. Deze buurtschap behoort ook bij Koningsbosch. Het komt aan z’n naam, doordat hier in de 16e eeuw, in de tijd van de Spaanse koning Filips II, een oud tolhuis heeft gestaan.

Afgebroken grenspaal bij de Majoorsweg
Afgebroken grenspaal bij de Majoorsweg

Voorbij Koningsbosch fiets ik niet de grens over maar fiets ik richting het noorden om ‘om de Selfkant heen te fietsen’. Bij de hoek waar de Majoorsweg de grens overgaat ligt een grenspaal afgebroken naast z’n voet. Die zal binnenkort wel weer hersteld worden.

Gebruikte informatie
* Koningsbosch op wikipedia
* Spaanshuisken op wikpedia