118. Westzipfel

[7 oktober 2020] Door een bospad, westelijk van de Donnerskamp, ga ik over de grens het noordelijkste stukje van de Duitse Selfkant-regio in. Ik kom door het dorpje Schallbruch en daarna Isenbruch. Dit is een mooi landbouwgebied waar een prachtig bleek ochtendzonnetje op schijnt. Zo rijd ik verder in noordelijke richting naar Sittard.
M’n gastheer van de afgelopen nacht had me nog gewezen op een kleine bijzonderheid hier in de Selfkant: aan het noordwesten bij de grens ben je bij het allermeest westelijk gelegen stukje Duitsland, de Westzipfel. Nota bene vlakbij de plek waar Nederland op z’n smalst is, bij Susteren.

Knotwilgen bij Schallbruch
Knotwilgen bij Schallbruch

Voorbij Isenbruch, naar het noorden, steekt de weg richting Susteren de grens over. Aan de Duitse kant is werk gemaakt van deze ‘bijzonderheid’; een Duitse bijzonderheid. Er is hier een klein recreatieterrein aangelegd en een promenade bovenop de Rode Beek (de grenssloot) gebouwd.  De nodige informatiepanelen zijn geïnstalleerd. Je kunt aan het einde van de promenade op een bankje zitten òp de grens en dan mijmeren dat er in héél Duitsland geen westelijker punt is dan hier.

Het meest westelijke punt had eigenlijk nog 50 meter verder naar het noorden moeten liggen. Er is hier in 1963 een hoekje uit de grens genomen. Op dit stuk grond staat een huis dat ooit aan kolenhandelaar Pier Craene toebehoorde. Nadat de grens door de teruggave van Selfkant aan Duitsland verlegd was waren zijn huis en zijn kolenschuur van elkaar gescheiden. Door een inham te maken in de aangepaste grens werden huis en schuur weer samengevoegd en aan Nederland toebedeeld.

Bord op oude grenspaal bij Westzipfel
Bord op oude grenspaal bij Westzipfel

Op het uiterste puntje van de promenade bevindt zich de feitelijke grens: midden boven de Rode Beek. Vlakbij de promenade is een voetgangersbruggetje over de beek. Het leidt naar een idyllische bosweg aan de Nederlandse zijde.

Samen met de andere Duitse ‘windrichtinguiterstengemeenten’ heeft Selfkant een soort verbond gecreëerd. Samen met List op het Waddeneiland Sylt (als meest noordelijke gemeente), Oberstdorf in de Alpen in het zuiden en Görlitz in het uiterste oosten vormt Selfkant de ‘Zipfelgemeinden’.

De gemeente Selfkant vormt samen met de gemeenten Gangelt, Heinsberg en Waldfeucht de Westzipfel-regio. Gezamenlijk profileren deze gemeenten zich voor sociale, commerciële, recreatieve en toeristische doeleinden.

Bij de Westzipfel, boven de Roode Beek
Bij de Westzipfel, boven de Roode Beek

Gebruikte informatie
* Het westelijkste punt van Duitsland, op de VVV-website van Zuid-Limburg
* Website Westzipfel-region
* Studie naar deelname Grenspark Westzipfel, Sittard-Geleen.nl, 2016