135. Eijsden

Vooral interessant in Eijsden is toch… de Maas. Een stukje van het beschermd dorpsgezicht in Eijsden betreft het Bat: een kleine promenade in het oude centrum aan de oever van de Maas. Het spreekt vanzelf dat hier de nodige horeca is neergestreken.

[8 oktober 2020] …nog even een stukkie om: ik moet namelijk onder de snelweg door, de snelweg van Maastricht naar Luik. Zo kom ik langs het kasteel van Eijsden, een mooi 17e-eeuws kasteel, en rijd daarna het dorp Eijsden binnen.
Dit dorp ziet er qua bebouwing erg Frans uit; eigenlijk net zoals je dat ook in Maastricht ziet. Aan de Maas is een korte maar sfeervolle promenade met een paar mooie oude huizen. Op de Maas zie je niet veel vaarverkeer; dat maakt immers veelal gebruik van het Albertkanaal.

Het Bat, langs de Maas in Eijsden
Het Bat, langs de Maas in Eijsden

Een klein haventje in het hart van Eijsden markeert het vertrekpunt van de toeristische veerpont, genaamd Cramignon, naar het Belgische (Waalse) dorp Lanaye/Ternaaien dat hier precies tegenover aan de andere kant van de Maas ligt.
Bij de haven staat een mooie grijszwarte grenspaal en de tegenhanger aan de overkant van de Maas is vanaf hier ook te zien.

Op zondag 10 november 1918 (na de Eerste Wereldoorlog) kwam (ex-)keizer Wilhelm II van Duitsland in Eijsden aan waar hij asiel aanvroeg. Na een dag wachten gaf de Nederlandse regering toestemming en kon Wilhelm per trein doorreizen naar zijn ballingsoord in de provincie Utrecht (Huis Doorn in Doorn op de Utrechtse Heuvelrug) waar hij in 1941 overleed. Eijsden was één van de eerste plaatsen in Nederland die tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, door een onderdeel van de Amerikaanse Old Hickorydivisie, bevrijd werd.

In het voormalige Ursulinenklooster (19e eeuw) met prachtige gebrandschilderde ramen bevindt zich nu een ‘Internationaal Museum voor Familiegeschiedenis’, het Ursulinenconvent.

Eijsden
Eijsden

Ietsje ten zuiden van het dorp ligt het, direct aan de Maas gelegen, Kasteel Eijsden. Het kasteel maakt deel uit van de Nederlandse Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Het kasteel was in de 14e eeuw eigendom van de prins-bisschoppen van Luik. Het huidige kasteel is echter 17e eeuws en is al sinds die tijd in bezit van afstammelingen van dezelfde familie (De Geloes).
Het kasteel bestaat uit twee haaks op elkaar staande vleugels die aan de buitenhoek op een uitspringende zware hoektoren aansluiten die weer geflankeerd wordt door een smal traptorentje. Beide torens zijn voorzien van een helmdak met knobbelspits. Aan het uiteinde van de oostvleugel bevindt zich eveneens een torenachtig gebouw met daarin een poort met doorgang naar het binnenplein. Voor het kasteel ligt een poortgebouw met voorhof, beide daterend uit 1649.
Het park, aangelegd rond 1900, is vrij toegankelijk.

Kasteel Eijsden
Kasteel Eijsden

Gebruikte informatie
* Eijsden, wikipedia
* Kasteel Eijsden, wikipedia
* De geschiedenis van kasteel Eijsden
* Het Ursulinenconvent, museum voor familiegeschiedenis:
* Keizer Wilhelm vlucht naar Nederland, station Eijsden