162. Grensovergangen in Achel en Lommel

Beide grensovergangen verbinden Eindhoven aan de Nederlandse zijde met Hasselt, wat dieper in België. Allebei komen ze in Nederland door Valkenswaard. De ‘grote verkeersweg’ gaat westelijk via Lommel, de kleine oostelijke via Achel en Peer.

[4 november 2020] Daarna rijd ik een tijdje aan de Belgische kant van de grens in een wijds boerenland met ver zicht en rechte wegen. Aan het einde tref ik een ‘grote weg’ die 200 meter noordelijker de grens overgaat, met verder noordelijk daarvan Valkenswaard. In het douanegebouw bij de grensovergang zit nu een makelaar. Typisch zo’n ‘provincialeweg-grens’ die het verloren karakter krijgt door de voorbijrazende auto’s. Ook hier een wat theatraal-sneue presentatie van een slagboom.

Grensovergang bij Achel, bij de makelaardij
Grensovergang bij Achel, bij de makelaardij

[En na het fietsen door De Groote Heide, dus eigenlijk ná het navolgende stukje ‘De Groote Heide’]
Aan het einde kom ik uit bij de provinciale weg tussen Eindhoven en Hasselt. Da’s een aardig drukke weg. Bij het benzinestation pal bij de grens pak ik een ‘coffee to go’ en rijd even later de grens over. Hier heel veel (oude) douanegebouwen. En een groot bord, waarop staat dat je hier goedkope tabak kunt krijgen: in België kennen ze kennelijk veel minder accijns.

Over de grensovergang Maastrichtseweg, noordelijk van Achel, vind ik niet veel informatie terug. In een vierkant gebouw huist nu een makelaardijkantoor Grensland Makelaars: ‘Jarenlang was Grenslandmakelaars een groot succes vanwege het concept en de unieke ligging van het kantoor tussen Achel en Valkenswaard. Menig koper en verkoper van Belgische en Nederlandse nationaliteit heeft via dit grenskantoor zijn/haar woning  gekocht of verkocht.’
Enerzijds onopvallend, anderzijds pontificaal staat een slagboom voor het pand. Verwijst deze slagboom nu expliciet of alleen impliciet naar de vroegere douanefunctie?, vraag ik mij af.

Grensovergang bij Lommel
Grensovergang bij Lommel

De drukkere grensovergang op de N69 is de westelijke grensovergang. Daar tref je meerdere grote douane- en/of grensgerelateerde bebouwing aan. Dit is een plek waar de nodige handel wordt bedreven. Zo is ook hier een tabaksspeciaalzaak, zoals je die veel aantreft op of bij de grens tussen Nederland en België, vooral bedoeld voor de Hollandse tabaksverslaafde koopjesjager. En dan te bedenken dat het helemaal niet zoveel scheelt. In 2019 kostte een pakje sigaretten in België €6,50 en in Nederland €6,90. In Engeland, Noorwegen en Ierland is het al meer dan €10. En wat te denken van Australië: €18,20!
Griekenland is in Verenigd Europa het goedkoopste land: €4,50. Maar binnen geheel Europa heb je Oekraïne met een prijs per pakje van €1,18!

Bij deze grensovergang staat een oorlogsmonument, ‘Poort der Bevrijding’ genaamd. Het is een gedenksteen met daarop de volgende tekst: ‘Op 11 september 1944 zette hier de eerste geallieerde verkenningseenheid, het Second Household Cavalry Regiment, voet op Nederlandse grond. Op 17 september volgde de doorstoot in het kader van Market Garden.’

Gebruikte informatie
* Grensland Makelaars
* Provincialeweg 69, Wikipedia:
* Bergeijk, ‘Poort der Bevrijding’ (oorlogsmonumenten)
* Hoeveel kosten sigaretten