Café Moskes heeft een rijke historie. En daarin speelt de grens, die dwars door het café loopt, een belangrijke rol. Wie de voordeur verlaat stapt op Belgische kasseien, wie via de achterdeur het pand verlaat staat op de parkeerplaats in Nederland. ‘Moskes’ is afgeleid van ‘Moeder Maas’, de moeder van de uitbater. Moeder Maas nam in 1952, nadat haar man was overleden, het verlaten café ’t Hoekske over. Ze trok erin met zeven jonge kinderen.
[5 november 2020] De volgende kilometers gaan door pittoresk landschap. Bij Meersel-Dreef ga ik over het mooie riviertje de Mark. Hier staat een café op de grens.
Meersel-Dreef is het meest noordelijke dorp van België. Op de straathoek Dreef – Kerzelseweg staat pal op de grens Café Moskes.

Een interview in BN De Stem uit 2011 werpt bijzonder licht op het grenscafébestaan. Bijvoorbeeld over hoe om werd gegaan met verschil in regelgeving betreffende het rookverbod in Nederland en België: ‘Er zijn twee controleuses langs geweest toen het rookverbod hier in 2008 werd ingevoerd. Ik heb de deuren in het café beide opengezet. Toen zagen ze aan beide kanten een grenspaal staan. Trek een lijn van de ene naar de andere kant, dat is volgens ons de grens. Daar moesten ze over nadenken, en daarna hebben we er niets meer over gehoord. Maar die grens houden we erin hier. Aan de bar mag niet gerookt worden, achterin wel.’
Op deze plaats was in de 19e eeuw al een café. Later is er een stuk bij aangebouwd, tot op Nederlands grondgebied. Er zijn decennia geleden wel gesprekken geweest tussen België en Nederland om de grensstenen te verplaatsen, maar dat is nooit gebeurd. De mannentoiletten zijn in België en de vrouwen moeten hun behoefte doen in Nederland.
In een interview uit 2016 gaven de uitbaters aan, dat ze binnenkort, na 31 jaar, er mee zouden ophouden. En ook dat nog geen opvolger was gevonden.
In juli 2020 is er nieuws: er is een nieuwe uitbater gevonden! De nieuwe eigenares vertelt in BN De Stem: ‘Ik ken het oude Moskes alleen van de verhalen. We willen er net zo’n tijdloos café voor jong en oud van maken, maar wel met een eigentijds, eigen tintje. Het wordt net als vroeger een kroeg zonder poespas, waar je een lekker kopje koffie of pintje kunt drinken, met een bitterbal.’
Vanaf het café naar het westen rijd ik verder op de Kerzelseweg, die hier de grens volgt. Driehonderd meter verderop bereik ik het meest noordelijke punt van België.

Hier is een nieuw bord geplaatst dat iedere passant wijst op het unieke van deze plek. Het Vlaamse reisprogramma van de BRT was bij de plaatsing van het bord, met haar presentator Tom Waes (denk aan de serie Undercover), aanwezig. Het lokale fanfarekorps luisterde de ‘zegening’ op en de burgemeester van Hoogstraten verwelkomde de crew van het programma. Het bord is nu te bezichtigen bij grenspaal 219, Heieinde in Meersel-Dreef: ‘Welkom op het meest noordelijke punt van België: 51° 30′ 19″ NB, 4° 46′ 26″ OL.’
Gebruikte informatie
* Lijst van extreme punten in België
* Moskes: de grens dwars door het café, BN De Stem, 22 september 2011
* Noordelijkste café van België doet de deuren dicht: “Mannen naar toilet in België, vrouwen in Nederland”, Gazet van Antwerpen, 9 augustus 2016
* Grensoverschrijdend nieuws: het legendarische café Moskes is terug!, BN De Stem, 27 juli 2020
* Facebookpost Fanfare voor Eer en Deugd, over TV-programma Tom Waes over bezoek, 22 juli 2020