[6 november 2020] Ietsje voorbij het dorpscentrum vervolg ik mijn reis op het verlengde van de Grensstraat, hier Canadalaan geheten. Ietsje verderop passeer ik Kasteel Ravenhof, dat aan de Belgische kant van de grens ligt. Ik rijd dwars door het prachtige oude bos, het Moretusbos, heen. Dit bos is al in de 18e eeuw aangelegd. Recht tegenover het kasteel, precies in de zichtlijn, bevindt zich een bijzonder gebouwtje uit 1768: de Gloriëtte.

Aan de andere kant van het bos, zoveel mogelijk westwaarts de grens vervolgend, kom ik uit bij de Scheidreef die hier de westgrens van het Moretusbos is. Deze Scheidreef is een mooi fietspad dat ik noordwaarts affiets.
Aan het einde kom ik bij het gehucht Plaatsluis en rijd het natuurgebied weer uit. Dan ligt het mooie Brabant achter me. Ik rijd het open gebied weer in en heb noordelijk plots zicht op Ossendrecht en de steilrand van de Brabantse Wal.
In het kasteelpark Ravenhof – Moretusbos is de grensweg vervangen door een plein; een beeld symboliseert de samenwerking.
Reeds in de 13e of 14e eeuw stond op deze plaats vermoedelijk een klein kasteel. De beroemde 16e-eeuwse Antwerpse drukker Jan Moretus was een voorvader van de eerste Moretus die het kasteel in de 18e eeuw in bezit kreeg.

In de tweede helft van de 18e eeuw liet een volgende Moretus een park aanleggen, dat tegenwoordig vooral op Nederlands grondgebied ligt en Moretusbos heet. Het maakt deel uit van het Grenspark Kalmthoutse Heide. Het park, voorzien van kunstmatige hoogteverschillen, kwam in 1770 gereed. Daar ligt ook, in Lodewijk XV-stijl, de theekoepel Gloriëtte.
De Gloriëtte, een pronkgebouwtje, werd mogelijk als theehuis gebruikt en ligt op een verhoging, precies in de centrale zichtas van het huis. Het gebouwtje dateert uit 1768 en is een mooi voorbeeld van rococo-architectuur: elegant en vooral heel zwierig in details èn veel lichter dan de bouwwerken uit de vaak plechtstatige barok. De Gloriëtte is soms geopend voor publiek, bijvoorbeeld op Open Monumentendag. Het park is toegankelijk en heeft een padenstelsel van barokke lanen, een sterrenbos en verschillende uitkijkpunten. Vooral in het late voorjaar is het hier een feest: de Gloriëtte rijst dan op uit een enorme zee van rododendrons.

Het verhaal gaat dat de schatrijke jonkheer Moretus tijdens de Franse Revolutie hier zijn complete fortuin heeft begraven. Die schat zou er nog steeds moeten liggen. Volgens de overlevering heeft de heer des huizes zijn geld in het bos verstopt omdat hij bang was het kwijt te raken tijdens de Franse Revolutie. Er is nooit wat gevonden.
Het Moretusbos is één van de oudste bossen van West-Brabant. Sommige delen zijn, met monumentale eiken en beuken, wel 250 jaar oud. Het is in opdracht van de jonkheer door de straatarme bevolking van Putte en Stabroek in laat barokke stijl aangelegd. Zo verdienden de mensen uit het dorp toch nog een boterham. Het is een echt parkbos met rechte lijnen, geometrische vormen, lanen, doorkijkjes.
Hoe verder van het kasteel af, hoe natuurlijker het bos oogt. Dood hout blijft daar gewoon liggen of staan. Wortels van omgewaaide bomen vormen een schuilgelegenheid voor dieren. Schitterende rode beukenlanen en eikenlanen; een echt wandelbos. Er was ook een prachtige laan vol tamme kastanjes, maar die zijn allemaal gekapt: ze waren ziek.
Gebruikte informatie
* Kasteel Ravenhof (Wikipedia) (Staatsbosbeheer)
* Moretus(bos)
* Kastanjes in Moretusbos gekapt
* Op de grens tussen Nederland en België