33. Op de stuwwal

De stuwwal van Noord-Twente loopt van noord naar zuidoost, van Uelsen via Ootmarsum, Oldenzaal, Lonneker en Enschede tot weer terug in Duitsland. De rug is een combinatie van een stuwwal en een keileemrug op tertiaire klei. De heuvels van Ootmarsum en Oldenzaal zijn onderdeel van een grotere stuwwal waarvan het hoogste punt bij Hesingen ligt.

[17 augustus 2020] De grensovergang bij Mander-Getelo ligt op een redelijk drukke weg: dit is de verbinding tussen Tubbergen en het Duitse dorp Uelsen. Vanuit Getelo neem ik de weg oostelijk naar Hesingen. Hier is geen fietspad. Er zijn bijna geen auto’s, maar die er zijn rijden hard. Hier begint het heuvelgebied dat ik ken van fietstochten tussen Uelsen en Ootmarsum. Dit is een prachtig gebied. Het vergt nu vooral wat van de kuiten: het is flink stijgen hier. Er komt steeds meer bos, stoer bos met grote eiken.

In het bos bij Hesingen
In het bos bij Hesingen

De stuwwal is de rand van het glaciale bekken van Nordhorn. Daar lag een grote ijstong die de stuwwal opduwde. Nu stroomt door dit bekken vanuit het zuiden de Dinkel richting de Vecht. Het bekken is door de ijstong uitgeslepen toen het ijs verder oprukte richting Hengelo en het bekken van Hengelo uitdiepte.

Het ijs vanuit Nordhorn is dus als het ware door zijn eigen stuwwal heen gedrongen: ‘het gat’ bij Rossum. Daarbij is het materiaal in het gat van de stuwwal weggeduwd, waarschijnlijk kon dat omdat de ondergrond bevroren en glad was. Een deel is opzij gegleden naar het noorden, en ligt nu bij Tubbergen. Het is dus net alsof kinderen in een zandbak hebben gespeeld.

Uitzichttoren Lönsberg (Wikipedia)
Uitzichttoren Lönsberg (Wikipedia)

De weg van Getelo naar Hesingen gaat helemaal omhoog tot aan de Poascheberg, vlakbij Hesingen. De top, de Lönsberg, ligt op 89 meter hoogte. Hierop is een 22 meter hoge uitkijktoren gebouwd. Het geheel biedt een uniek panoramisch uitzicht over het land van Grafschaft Bentheim en Twente. Bij goed zicht kun je Nordhorn en Lingen zien, evenals het kasteel in Bad Bentheim. De uitkijktoren staat bij een restaurant.

Op de Lönsberg verlaat ik de grote weg en neem bij ‘Am Esch’ een verharde zijweg. Maar kort daarna blijkt de verharde weg over te gaan in een pad dat in het bos verdwijnt. Het is mooi crossen hier in het bos. Ik kan nu weer een heel stuk naar beneden, soms bukkend om onder de eikentakken door te fietsen.

= =

Gebruikte informatie:
* De Twentse heuvelrug
* Hezingen, Opdegrens.eu
* Hezingen (2), Opdegrens.eu
* Hezingen (3), Opdegrens.eu
* Hesingen, Wikipedia