34. Springendal

‘De tuin van Nederland’ luidt de bijnaam van dit stukje Twente. Schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes te midden van bos zorgen voor een romantische aanblik. Heuvels, weilanden, meertjes, hooilanden, heide en historische boerderijen maken het plaatje compleet.

Bij de grens bij Koningshoek
Bij de grens bij Koningshoek

[17 augustus 2020] Zo kom ik uit bij Koningshoek, het Duitse buurtschap direct grenzend aan het Nederlandse natuurgebied het Springendal. Je komt vanuit het Springendal over een klein beekje Duitsland binnen. De grens bij Koningshoek wordt gemarkeerd door een grote poort met ‘Duitsland’ erop. Hier huist een boerenhoreca-bedoening genaamd Beim Schweinswert, deze staat pal op de Duits-Nederlandse grens. Ik fiets verder aan de Nederlandse kant van de grens. 

Doordat het Springendal niet toegankelijk is voor gemotoriseerd verkeer is het heerlijk rustig. De uitgestrekte bossen en pittoreske dorpjes maken dit gebied een feest om fietsend te verkennen. Er zijn dan ook nogal wat toerfietsers hier. 

In het Springendal, foto van internet
In het Springendal, foto van internet

Rond 1920 werd het Springendal, 365 hectare groot, aangekocht door de Enschedese textielbaron Jannink. Hij gaf het eeuwenoude landbouwgebied het aanzicht van een landgoed met Engelse kenmerken.
De middeleeuwse essen (bolakkers die door bemesting steeds hoger werden) zijn, vriendelijk omzoomd door bomen, opgenomen in het geheel. Ook liggen hier een aantal mooie, oude Twentse boerderijen. De inrichting van het landschap is, naast de aanwezigheid van de monumentale Mosbeeklaan met zijlanen, bepaald door de bronnen en beken van het gebied. Opborrelend water vormt vijvers, die op hun beurt de Springendalsebeek voeden.

Grenspaal vergroeid met eik
Grenspaal vergroeid met eik

Bij het verlaten van het Springendal, over de Hooidijk, de Laagseweg overstekend (dus niet direct naar de grensovergang Lage-Ootmarsum) en dan verder oostwaarts op de Goudkampsweg, kom ik bij de Duitse grens. De grens loopt hier over het erf van een Nederlandse boerderij . Er zit een klein hoekje in de grens, waar deze om een boerenschuurtje heen moest worden getrokken. De grenspalen staan op de hoeken van het schuurtje. De geparkeerde auto naast het schuurtje staat op het Nederlandse erf, maar tegelijkertijd op Duits grondgebied. Er staat een oude grenspaal die volledig vergroeid is met een eik.
Hier steek ik door naar de Duitse boerenweg genaamd Dalenhoek.

Gebruikte informatie
* Informatie over het Springendal: http://www.kuiperberg.nl/ootmarsum/dinkelland/bezienswaardigheden/natuur/springendal-ootmarsum/
* Ootmarsum, Opdegrens.eu: https://www.opdegrens.eu/oud/overijssel/ootmars.html
* Beim Schweinswirt, website: https://www.schweinswirt-uelsen.eu/