38. Een grensmiskleun

[17 augustus 2020] Eerst nog even een raar boerenerf bekijken. Het is weer zo’n bijzondere grensmiskleun; een boerderij die de grens is overgestoken. Op een hoek in de grens die herkenbaar is op de kaart van Google Maps zoek ik naar de oude grenspaal. Ik zie ‘m niet. Ook niet bij de grote stapel oude banden die er ligt.

Het begint een beetje te regenen en ik ga even schuilen bij een overkapping. Van daaruit probeer ik nog even zicht te krijgen op waar die grenspaal moet staan en dan… zie ik ‘m liggen! Hij ligt daar potdorie als puin op de grond, afgebroken. Ik krijg zowaar de neiging, ineens, om te vragen of ik ‘m mee mag nemen. Wat een flauwekul! Wat moet ik nou met zo’n ding. Maar goed, toch staat ’t ook voor totale veronachtzaming van iets met cultuurhistorische waarde. En… feitelijke, functionele waarde! De grenspalen zijn ook nu nog officiële markeringen.

Zuidelijk van Lage loopt de Grenzstrasse richting het puntje van Lattrop. De eerste afslag naar rechts is de boerenweg met de naam Neustadtstrasse. Deze weg loopt met wat bochtjes helemaal door tot aan de grens, waar ook het einde van deze weg is. Daar staat een boerderij die ‘eigenlijk’ in Nederland ligt, maar de grens is hier om de boerderij heen getekend. Op deze plek deed ik bovengenoemde ervaring op.
Tweehonderd meter terug kun je de grens over, terug Nederland in. Dat is een mooi entree voor het bijzondere gebied van de ‘punt’ van Lattrop-Breklenkamp.

Gebruikte informatie:
* Over de grensboerderij bij Breklenkamp
* Over grenspaal 69 bij de grensboerderij bij Breklenkamp
* Grenspaal 66, Opdegrens.eu