42. Zöllnerhaus Nordhorn

Het voormalige douanehuis aan het Almelo-Nordhorn-kanaal is een bijzondere villa aan de rand van het kanaal. Het staat op een bomenrijk terrein aan het einde van een mooie lindenlaan. Op de eigen website staat: ‘Verdwaald op het platteland bij Nordhorn, in Grafschaft Bentheim, ontdekt u dit markante gebouw. Naadloos op de Duits-Nederlandse grens, omgeven door velden, bos en water. 

[18 augustus 2020] …op zoek naar waar het Almelo-Nordhorn-kanaal de grens over gaat. Hier ligt een heel mooi stukje natuur. Het kanaal ligt diep. Bij de grensovergang staat aan de overkant een groot oud en statig Zöllnerhaus (douanehuis). Onderaan de dijk bij het water staat een mooi houten huis. Een feeëriek plekje waar de tijd heeft stilgestaan. Bijzonder: er staat hier nog een mooie rood-witte slagboom langs het pad, vlak naast een grenspaal.

Het Zöllnerhaus aan de lindenlaan
Het Zöllnerhaus aan de lindenlaan

Het gebouw is ruim honderd jaar geleden direct aan het kanaal Nordhorn-Almelo gebouwd als woongebouw op de werkvloer van de douane en hun gezinnen.
Tegenwoordig heeft het de status van monument met de lindelaan, het kanaal, de grenssluis en de voormalige douane-inklaring. Met zijn unieke ligging biedt het Zöllnerhaus Nordhorn een ideale overnachtingsmogelijkheid voor wandelaars, fietsers en kanovaarders tijdens meerdaagse tochten.

Het is dan ook een prima startpunt voor fiets-, wandel-, kano- of andere dagtochten. Langs het kanaal en de Rammelbeek zijn diverse aansluitingen op fiets- en wandelroutes, zowel in het landelijke landschap van Noordoost-Twente als in de provincie Bentheim. Het Dinkelpad en het Podagristenpad komen direct bij het pand uit. In het pand kan men deelnemen aan een workshop Tai Chi, Chi Kung of beeldende kunst.

Het huis aan het kanaal bij het Zöllnerhaus
Het huis aan het kanaal bij het Zöllnerhaus

NB: Het Podagristenpad is een wandelpad van Coevorden naar Bad Bentheim. Podagristen zijn ‘lijders aan jicht’ en van oudsher wist men dat je voor gewrichtspijnen naar de heilzame bronnen van Bad Bentheim moest gaan.

Gebruikte informatie
* De Wolfshuizen (Denekamp), Opdegrens.eu
* De Wolfshuizen (Denekamp) (2), Opdegrens.eu
* Douanekantoor / Zöllnerhaus Denekamp/Nordhorn
* Over het Podagristenpad