Het Witte Veen ligt deels in Nederland, deels in Duitsland. Het vormt samen met Aamsveen en het Haaksbergerveen een uitgestrekt hoogveengebied. Natuurmonumenten probeert deze gebieden nog beter op elkaar aan te laten sluiten. De grens loopt als een kaarsrechte lijn van een paar kilometer lang door het Witte Veen heen. Op deze grens tref je nog een heleboel knoestige, verweerde grenspalen uit de 18e eeuw. Je kunt daar echter op de fiets niet komen.

[19 augustus 2020] Ik ga verder over het pad dat een heel stuk overlangs de grens gaat, tussen de weide en maisvelden door. Aan het einde maakt de grens twee rare knikken, op de punten waar ik de grenspalen zie staan. Ik kunt met een fietspad de grens over, maar het is nu veel mooier om door het Witte Veen te fietsen. Dat is een mooi natuurgebied van heide, berkenbossen, houtwallen en vennetjes.
Aan weerszijden kom ik bij houten klaphekken uit, omdat ik het fietspad hier meermaals deels met flinke kuddes grote roodbruine harige Schotse Hooglanders met hun stoere puntige horens. Ze zijn lekker loom en keuren me geen blik waardig. In het zuiden van het Witte Veen kom ik voorbij een paar natuurcampings en ga ik over een brug over de Buurse Beek.
Door het Witte Veen trokken vroeger regelmatig smokkelaars. Ze moesten uitkijken voor de grensbewakers die vanuit de boerderij ‘t Markslag hun surveillance liepen. Nu tref je hier in het trekseizoen kraanvogels.

De grens legt wandelaars geen strobreed in de weg. Van Nederland loop je zo naar de Haarmühle in Duitsland, waar de watermolen al dik drie eeuwen lang in het riviertje de Aa ligt. Het gelijknamige restaurant en de speeltuin vormen voor veel bezoekers een aangenaam eindpunt van een rondje Witte Veen.
Gebruikte informatie
* De Witte Veen-‘neus’, Opdegrens.eu
* Steen in Witte Veen-meer, Opdegrens.eu
* Witte Veen (1), Opdegrens.eu
* Witte Veen (2), Opdegrens.eu
* Witte Veen (3), Opdegrens.eu
* Witte Veen (4), Opdegrens.eu
* Het Witte Veen, op website Natuurmonumenten
* Het Witte Veen op Wikipedia