189. Kerncentrale Doel

Het kerncentralecomplex van Doel, eind jaren ‘60 gebouwd, bestaat feitelijk uit vier kernreactoren. Het vermogen van de centrale is 2923 MW.
Bij de kerncentrale staan twee koeltorens van elk 170 meter hoog. De centrale is eigendom van het multinationalbedrijf Engie. Volgens Engie werken hier zo’n 1000 mensen.

[7 november 2020] Langs de dijk van de Schelde ga ik naar het noorden, richting de kerncentrale met die gigantische koeltorens. Daar kun je enorm gefascineerd naar kijken. Op een gekke manier stralen ze een soort van vertrouwde, rustige macht uit. Als je dan op de dijk uitkijkt op de Schelde met de industrie om je heen met al die silo’s, kranen, torens, hekken, alles… dan biedt dit zo’n totaal ander perspectief op het gekrakeel waar je je mee overlaadt via je nieuwsapps. Dit is een rare perpetuum mobile; het lijkt een gigantisch organisme op zich. Een organisme dat zich helemaal niets aantrekt van het gekrakeel.

Eigenlijk ziet de kerncentrale er van heel dichtbij minder bijzonder en spectaculair uit dan als je ‘m in de verte ziet. Direct noordelijk ervan, op de dijk, ben ik uit het industriegebied.

Bij de entree van de kerncentrale
Bij de entree van de kerncentrale

Met negen miljoen inwoners in een straal van 75 kilometer ligt de kerncentrale in het dichtstbevolkte gebied in Europa.
De koeltorens en de bijbehorende wolken met waterdamp zijn in de verre omgeving te zien. De kerncentrale van Doel staat op slechts enkele kilometers van de Nederlandse grens en is daardoor goed te zien in grote delen van Zeeland en westelijk Noord-Brabant. Aan één van de koeltorens is een nestkast bevestigd, waarin sinds 1995 jaarlijks een koppel slechtvalken komt broeden.

In juli 2012 werden bij een controle in Doel drie scheurtjes ontdekt in het reactorvat. Onmiddellijk daarop werd de reactor stil gelegd. In augustus van dat jaar werd eenzelfde controle uitgevoerd in Tihange 2, aangezien deze van dezelfde makelij was als het reactorvat in Doel. Ook in Tihange 2 werden duizenden scheurtjes aangetroffen, waarna de reactor een jaar stil is gelegd.
Er volgde een heleboel onderzoeken en uiteindelijk werd besloten dat de kernreactoren voldeden aan de veiligheidseisen allebei weer mochten gaan draaien.

In november 2015 sloot Electrabel (eigendom van Engie) een overeenkomst met de Belgische regering om Doel de komende tien jaar verder te exploiteren en zo de energiebevoorrading op lange termijn te garanderen. Engie zal alle juridische procedures die zijn opgestart staken en zal tot 2025 ook nog eens 4,3 miljard euro investeren in België. Eerder werd al bekendgemaakt dat Electrabel 700 miljoen euro zal investeren in Doel. Op 30 december 2015 werd Doel, na een stilstand van 10 maanden, opnieuw gekoppeld aan het net.

De koeltorens in tegenlicht
De koeltorens in tegenlicht

Natuurlijk zijn er veel kritische experts die zich afvragen of dit allemaal wel verantwoord is. Een organisatie als WISE (World Information Service on Energy) zet zich in voor 100% hernieuwbare energie: een schone, veilige en eerlijke energievoorziening voor nu en later, voor iedereen. Spreekt vanzelf dat WISE het niet zo heeft voorzien op de kerncentrale.
De conclusie van WISE inzake de problemen in Doel is dan ook concreet: ‘Uiteindelijk zitten we in  Doel met oude kernreactoren, waarvan er bij twee reactoren wordt betwijfeld of het reactorvat wel sterk genoeg is om bij een plotse uitval van de koeling de schok te weerstaan. Wettelijk zou de scheurtjesreactor in Doel  al in 2022 gesloten moeten worden, de andere twee reactoren volgen dan in 2025.’

De discussie over open houden of toch sluiten van de kerncentrale is nog steeds gaande. Juist de nieuwe federale regering lijkt nog steeds te willen kiezen voor sluiting in 2025. Maar ja, het gaat ook nog eens om 1000 werknemers.

Gebruikte informatie:
* Kerncentrale Doel
* De kerncentrale van Doel (Engie)
* Wise over Doel, Kerncentrale in België
* Toekomst werknemers Doel onzeker, ATV.be