12 – Westelijk Midden-Limburg

Startpunt: centrum Maasbracht
Lengte route: 75,1 kilometer

Vanuit Maasbracht ga je de Maas over, langs de snelweg, rijd je door Wessem en daarna het ‘witte stadje’ Thorn en laat je de Maasstreek achter je. De grens vervolgt in Nederland-Belgisch grensgebied met afwisselend natuur- en landbouwgebieden. Redelijk kleinschalig gebied met veel afslagen op kleine landelijke wegen en fietspaden.
Voorbij Stramproy is het mooi fietsen óp en vlak langs de grens op straten en paden met de naam Grensweg of -straat. Daarna rijd je door de Laurabossen en langs de Zuid-Willemsvaart Limburg uit.
Langs de Oost-Brabantse landsgrens fiets je door en langs mooie natuurgebieden, verzameld onder de naam Groote Heide. Hiertoe behoort ook de uitgestrekte Leenderheide. En een stuk verderop Hageven en De Plateaux.
Bijzondere dorpen en steden passeer je in het Brabantse deel van deze etappe niet. De natuurgebieden en het ‘ver weg’-gevoel in de Kempische boerenstreken maken het echter tot een mooie fietstocht.

Op pad

Net buiten Maasbracht ga je de snelwegbrug op, over de Maas en kijk je uit over het stelsel van waterpartijen aan de zuidkant, met Maasmeren, Maas en Julianakanaal. Zo neem je afscheid van de rivier, na vele kilometers met een prominente grensfietsrol voor de Maas.

Via de Marktstraat rijd je door het centrum van Wessem. De Maaskade is hier niet erg aantrekkelijk. Je kunt ’t beste één straat terug naar het zuidwesten en via de Groenstraat naar de mooie oude kerk rijden. Let op het mooie kunstwerk van de zwevende koeien bij de kerk.

Verlaat Wessem richting Thorn en je rijdt door waterrijk buitengebied naar het westen, waar je na enige kilometers het ‘witte stadje’ Thorn binnenrijdt. De geschiedenis van de witgeschilderde huizen hangt samen met… armoede. Eerder was Thorn een relatief rijke kloostergemeenschap, maar later woonden arme mensen in de grote panden die voorheen hadden toebehoord aan rijke lieden. Zij konden de belasting niet opbrengen. Om de hoogte van de belastingaanslag te beperken, metselden de bewoners de ramen dicht. Met het doel de bouwsporen (‘littekens van de armoede’) te verbergen, werden de huizen wit gekalkt.  (Wessem en Thorn)

Dan rijd je België in, door Kessenich, en kom je uit bij het kasteel Borgitter, pal tegen de grensbeek aan. De kasteel is eens om ‘belastingtechnische redenen’ van Nederland naar België ‘verhuisd’.  (Kasteel Borgitter)

Daarna vervolgt de fietsroute door landelijk gebied, soms in België, soms in Nederland, en tref je voor het eerst een Dodendraad-memoriaal, zie het uigelichte verhaal. Deze zul je nog een stuk vaker tegenkomen. (Dodendraad)

Verderop kom je uit bij de grensovergang zuidelijk van Stramproy. Je rijdt een tijd vlakbij de grens over de Grensweg, die soms een onverhard pad is. Een klein stukje zuidelijk stroomt de Abeek, die hier een grensbeekje is. (Het grensgebied bij Stramproy)

Zo dwaal je door GPX bewegwijzerd over de boerenwegen bij de grens tot je uitkomt bij de Laurabossen. Je rijdt nu een mooi stuk door een prachtig natuurgebied, onderdeel van natuurpark Kempen-Broek. Aan het einde van het fietspad door het natuurpark kom je uit bij de Zuid-Willemsvaart. (De Laurabossen)

Langs het kanaal ga je het bos weer uit, België in, en kom je bij de sluis van Lozen. Richting Hamont en de grens weer over naar Budel-Schoot ben je voor het eerst in de provincie Noord-Brabant.

Westelijk van Budel, tussen Budel en Hamont, passeer je een paar maal de gietijzeren grenspalen
(Hamont en Budel), waarna je in mooie natuurgebieden langs de grens komt te fietsen. Bij een grensovergang ín het bos tref je informatiepanelen, een bijzondere grenspaal en weer een Dodendraad-herdenking. (De Douanepalen)

Daarna door het bos verder noordelijk naar het Leenderbos, een uitgestrekt natuurgebied, waar je even later zicht hebt op zeer uitgestrekte heidevelden. (Smokkelroute door het Leenderbos)

Heerlijk kilometers door het grensbos, totdat het fietspad je voert naar De Achelse Kluis, een voormalige abdij in het bos. De grens loopt deels door dit complex heen. (De Achelse Kluis)

Om de abdij heen rijd je België weer in. Zo kom je uit bij de N748, de verkeersweg tussen Valkenswaard en Achel. Een paar honderd meter noordelijk is de grensovergang met wat voormalige douanegebouwen. (Grensovergangen Lommel en Achel)

Zo vervolg je in dit boerenbuitengebied, verder naar het zuiden, met rechts van je het natuurgebied bij de grens. Het einde van deze etappe bevindt zich bij een boerderij tussen grote visvijvers, een viskwekerij. Op de straathoek daar tref je een muziekkunstwerk: een megagrote xylofoon (Tussenstraat).

Routebeschrijving

Deze 12e etappe is een erg landelijke route, met stukken door natuurgebieden, maar het meeste door oude landbouwgebieden. Bevolkingscentra zijn nooit echt ver weg, maar ze voelen vaak wél ver weg. In Wessem en Thorn zijn boodschappen te doen. In Wessem zijn terrassen aan de Maas, in Thorn leuke cafés en restaurants in het toeristische dorpje. Daarna rijd je een hele tijd niét meer in bebouwde omgeving, al kun je een afslag nemen naar Neeritter of Stramproy.
Na Stramproy, na 25 km, kom je tot in Budel (50 km) in het geheel niet meer in een dorp of stad.
Na Budel (en Hamont aan de andere kant van de grens) gaat de gehele etappe door buiten- en natuurgebieden.

Voor deze etappe geldt geen specifieke B-route. Er zitten geen stukken tussen die moeilijk zijn voor een gewone fiets.

De A-route
Vanaf 10, hoek Tipstraat-Zuidsingel, rijd je noordelijk naar 40 en dan de brug over naar 42 en door Wessem naar 52 en 53. Dan door het witte stadje Thorn naar 21, Kessenich (België).
Rij verder naar 20 (Kasteel Borgitter).
Ga je nog 100 meter rechtdoor, dan ga je de grens weer over en ben je direct in het hart van het Nederlandse dorpje Neeritter. Rechts zie je de kerk ook tegen de grensbeek aan staan.

De route vervolgt echter direct vóór het kasteel, waar je linksaf kunt, de Lakerweg op, richting knooppunt 19. Ongeveer 500 meter verder kun je, net voorbij een boerderij, rechts een pad op fietsen, dat 100 meter verder over de Itterbeek de grens over gaat.
Aan de andere kant van de grens fiets je tussen 2 boerderijen door en kom je bij de Huikenstraat. Ga daar linksaf, westelijk. De Huikenstraat buigt af naar het noorden, je rijd gewoon mee, passeert een camping en komt een stukje noordelijker weer bij de grens, bij de Keyserstraat.
Je zit dan ook weer op de knooppuntroute naar 17.
Rijd echter niet door tot 17. Bij de kruising van de Bekerstraat met Vlasbrei ga je rechtsaf (oostelijk) en kom je bij de grens weer bij een Dodendraad-herinnering uit.

Vervolg op de Uffeltsestraat noordoostelijk en ga linksaf de Sniekstraat op. Aan het einde vervolg je westelijk op de Isidoorstraat. Neem dan het eerste pad aan de linkerhand (zuidelijk) en je rijdt via een bosje en een boerenerf de grens weer over en komt uit op de Teunestraat.

De tweede weg naar rechts is de Oude Stramproyerweg (ook Uffelseweg). Vervolg deze weg, die ook weer de grens overgaat, waarna je links aanhoudt en het Houtbroek op rijdt.
De weg komt uit op de N292, de weg die Stramproy met België verbindt. De route vervolgt naar het zuiden langs deze provinciale weg, de Frans Strouxstraat. Je gaat even verderop de grens weer over.

Ga rechtsaf in een industrieel gebied. De straat heet Heikemp. Ga aan het einde rechtsaf de Fosheistraat op. Aan het einde hiervan ben je uit dit lelijke gebied en ga je rechtsaf naar het noorden de Eikelenbosstraat op. Dan zit je weer op een knooppuntroute, richting nummer 89.
Via 89 rijd je verder naar 87.
Ga bij 87 echter rechtdoor, de grens over, richting 9, en vervolg op de Stramproyerweg. Waar je voor 9 zuidelijk gaat, vervolg je echter noordelijk, op de Luysenweg. En daarna rechtsaf op de Kakenbeekstraat. Buig naar links mee en je komt uit op de t-splitsing de Weerterweg. Ga rechtsaf, naar het noordoosten. Als de weg weer de grens overgaat, heet ’t Bocholterweg.

Neem daarna de afslag naar links, naar de Vlaamseweteringweg en ga 200 meter verderop linksaf het natuurfietspad op. Je zit weer op een knooppuntroute, naar 75. Zo rijd je door een prachtig natuurgebied, de Laurabossen, onderdeel van natuurpark Kempen-Broek.

Ga bij 75, bij de Zuid-Willemsvaart linksaf naar het zuidwesten. Je passeert de grens weer en komt uit bij de sluis van Lozen, bij 210. Ga hier over het kanaal heen en vervolg richting Hamont langs de Lozenweg, richting 542.

Neem echter voordat je in Hamont komt rechtsaf de Fabrieksstraat en rijd de grens weer over, waar het St.Barbaraweg heet, en dan de eerste links, de Loozerdijk. Zo rijd je Budel-Schoot in.

Voor de kerk ga je linksaf de Pater Ullingstraat in, richting 223. Je rijdt het dorp uit, komt op de Hamonterweg en gaat de grens weer over.
Ga bij 223 direct rechtsaf de Korte Schootstraat in en ga rechtsaf op de grote weg, de Keunenlaan (N71). Deze gaat even verderop weer de grens over en dan rijd je weer in Nederland op de Grensweg.
Neem daarna de eerste weg links, de Cranendonkclaan. Je zit dan weer op de route naar 39. Rijd na  39 verder naar 216, op de grens. Hier tref je informatiepanelen op de grens, een bijzondere grenspaal en een Dodendraadherdenking.

Vervolg op de grens door het mooie natuurgebied van de Leenderheide naar 38 en 36 en dan verder naar 217, de Achelse Kluis. De grens loopt deels door dit complex heen.
Vervolg zuidelijk naar 218, 219 en 222.

Langs deze Tussenstraat, bij 222, kun je verder rijden naar Neerpelt, eventueel voor een overnachting, want hier eindigt deze etappe bij het punt waar je bij een boerderij uitkomt tussen grote visvijvers, een viskwekerij. Op de straathoek daar tref je een muziekkunstwerk: een megagrote xylofoon.

Extra onderweg
* Wessem is een sympathiek dorpje met een mooie kerk. Let op het bijzondere beeld van een zwevende kudde koeien bij de kerk.
* Thorn is een toeristische hotspot. Dat is het niet voor niks: het is een uniek oud stadje vol met witgeschilderde eeuwenoude panden en er staat een geweldig mooie kerk in het hart van ’t stadje.
* Het dorp Stramproy nodigt op eenderde van de etappe uit voor een bezoek. Er is echter niet zoveel bijzonders te zien. Je kunt er wel proviand inslaan. Op tweederde van de etappe kun je het dorp Budel verkennen.
* Bij de Achelse Kluis is een uitgebreid zonneterras. Een prima plek om het Achelse abdijbier te proeven.